Panonija u ozračju tambure

Tamburaški orkestar HRT-a svoju obljetničku, desetu sezonu koncerata U ozračju tambure počeo je u nedjelju, 6. studenoga u Studiju Zvonimir Bajsić programom naslovljenim Panonija u ozračju tambure.

Nakon dojmljivog koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu 23. listopada, u povodu proslave 70 godina profesionalnog djelovanja na kojemu su iskazali svu svestranost svojega muziciranja, izvodeći tradicionalne i autorske skladbe uz istaknute goste, Tamburaši predvođeni šefom dirigentom Sinišom Leopoldom odveli su publiku u samo srce tamburaške glazbe – nekadašnju Panoniju, točnije današnju Slavoniju, Baranju, Bačku, Banat, Podravinu i Bilogoru.

Zvuci šokačkog i bunjevačkog kraja, utjecaji narodne plesne glazbe, poput čardaša i polke, mogli su se čuti u Slavonskom kirvaju, Banatskom madžarcu, Velikom bačkom kolu, Podravskoj brzoj polki, Podravskom čardašu, Dudaškoj kari, Šokačkom nokturnu, Šokačkom sastanku i nizu drugih hitova iz pera ili u obradama majstora poput Zlatka Potočnika, Bože Potočnika, Marijana Makara, Siniše Leopolda, Ištvana Bogdana i dr.

Nadahnuta interpretacija baritona Miroslava Živkovića, vinkovačkog Samoborca, stalnog člana i solista Zbora HRT-a te rado viđenog solista na koncertima klasične i popularne glazbe, balada Milovo sam garave i plave Ive Tijardovića i Ivana Kozarca, te Panonske trešnje Arsena Dedića, u obradama Julija Njikoša odnosno Stjepana Mihaljinca zacijelo su dirnule mnoge u prepunom Studiju Bajsić na HRT-u.

Gost Tamburaša te večeri bio je i Stjepan Večković, majstor tradicijskih glazbala i član Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO koji je koncertu podario osobitu dimenziju nastupivši u narodnoj nošnji, svirajući među ostalim dude, gajde, diple i dvojnice. Njegova kolegica iz Lada, nacionalna folklorna prvakinja toga ansambla Janja Ivančan otpjevala je skladbu Falila se lepa Jana, pri čemu je inače prva bisernica Tamburaša Dubravko Češnjak pokazao svoju vještinu i na cimbalu.

Još jedan gost, Marko First na violini pridružio se Tamburašima, u Šokačkom sastanku uz podršku Stjepana Večkovića na gajdama i diplama. Razdraganu publiku Tamburaši i Siniša Leopold nagradili su s dva dodatka – Leopoldovom Lipo ti je kad se kukuruz sije, te pravom himnom Slavoniji Pjevat će Slavonija Branka Mihaljevića, dakako u obradi Siniše Leopolda.