Hrvatski tradicijski napjevi

U sredi našeg sela  -  hrvatski tradicijski napjevi u obradama za jazz orkestar

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Srijeda, 15. veljače 2012., 20 sati 

Studio Zvonimir Bajsić
Prisavlje 3, HRT

Baciti novo svjetlo na već poznate napjeve ili otkriti neke zaboravljene i manje istaknute, učiniti ih zanimljivim, svježim i time ih otvoriti novom krugu slušatelja, te učvrstiti njihovu trajnu vrijednost, velik je izazov. Jazz orkestar HRT-a posljednjih nekoliko sezona svoja je vrata otvorio novim aranžerskim vjetrovima koji su, baš kako je to u prošlosti bio slučaj s nastankom pojedinih napjeva, donijeli nove utjecaje, estetike i promišljanja pisanja za big band formaciju.


Ulomak je to iz knjižice za CD U sredi našeg sela na kojem Jazz orkestar HRT-a izvodi hrvatske tradicijske napjeve u aranžmanima Luke Žužića, Joea Kaplowitza, Andreasa Marinella, Zorana Ščekića i Silvija Glojnarića.

Pet aranžera svojim je izričajima upotpunilo prepoznatljive zvuke folklorne tradicije šest hrvatskih regija: Dalmacije, Istre, Međimurja, Podravine, Posavine i Slavonije.

Sako leto ima nekaj novoga, Međimurski zdenci, Na me pogled tvoj obrati, Vehni, vehni fijolica, Klinček stoji pod oblokom
i Vuprem oči samo su neke su od svima poznatih melodija koje su u novom ruhu, u Studiju Bajsić, promovirajući svoj vrijedan diskografski uradak u izdanju etikete Aquarius Records, predstavili članovi Jazz orkestra HRT-a na čelu s dirigentom Sašom Nestorovićem.

Tom prigodom ugostili su i dvoje iznimnih glazbenika – Joea Kaplowitza na tubi i klaviru te Lelu Kaplowitz kao sjajan vokal u naslovnoj pjesmi albuma – U sredi našeg sela.