Katarina Kutnar - Mlada glazbenica za Euroviziju!

U srijedu, 22. veljače, na izboru za hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika, u konkurenciji od sedmero mladih virtuoza u dobi između 15 i 18 godina, pobijedila je šesnaestogodišnja violinistica Katarina Kutnar, učenica četvrtog razreda GU Elly Bašić i prve godine Muzičke akademije u klasi prof. Leonida Sorokowa.

Sedam natjecatelja predstavilo se kroz  sedam različitih partitura – odabranih stavaka iz skladbi Camillea Saint-Saënsa, Manuela Maríe Poncea, Petra Iljiča Čajkovskog, Mikolaja Majkusiaka, Henryka Wieniawskog i Emmanuela Séjournéa, i to sve u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Katarina Kutnar svirala je prvi stavak Allegro non troppo iz Trećeg koncerta za violinu i orkestar u h-molu, op. 62 Camillea Saint-Saënsa.

Osim nje, u konkurenciji su bili pijanist Andreas Domjanić (16), violinist Tvrtko Emanuel Galić (18), harmonikaš Marko Matić (17), udaraljkaš Šimun Matišić (15) i gitarist Lovro Peretić (16). O pobjedniku je odlučivao stručni ocjenjivački sud u sastavu: skladatelj Silvio Foretić (predsjednik žirija), muzikologinja Jana Haluza, čembalist i orguljaš Pavao Mašić, violinistica Mirjam Pustički Kunjko i violončelist Pavle Zajcev.
 
Atmosferu punu uzbuđenja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prepunoj mladih i gorljivih navijača, dodatno je zagrijao naš posljednji eurovizijski predstavnik - marimbist Filip Merčep koji je kao posebni gost izveo koncertni stavak Neya Rosaura i time podsjetio na svoj plasman u završnicu Eurovizije mladih glazbenika 2010.

Mladoj Katarini Kutnar svakako treba poželjeti puno sreće na njezinom putu na Eurovizijsko natjecanje!