Korizmeni koncert

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
GLAZBENA PROIZVODNJA

Sfumato plus

Korizmeni koncert Zbora i Gudača Simfonijskog orkestra HRT-a
Tonči Bilić
, dirigent


Utorak, 3. travnja 2012. u 20 sati
Zagrebačka katedrala

Zbor Hrvatske radiotelevizije i maestro Tonči Bilić uz podršku gudača Simfonijskog orkestra HRT-a Veliki tjedan uveličali su nastupom u Zagrebačkoj katedrali i izvedbom remek-djela iz opusa škotskog skladatelja Jamesa MacMillana (1959.) – Kantate Sedam posljednjih riječi na Križu.

Toliko siguran u svoj glazbeni jezik da trenutno uspostavlja komunikaciju sa slušateljima, kako je list The Guardian opisao jednog od trenutno najistaknutijih skladatelja i dirigenata iz Velike Britanije, James MacMillan je Kantatu Sedam posljednjih riječi na Križu napisao 1994. na narudžbu Televizije BBC-a. Iste godine je u izvedbi ansambla Capella Nova i Scottish Ensemble, prikazivana tijekom Velikog tjedna. Djelo koje slijedi Kristove posljednje riječi pri raspeću temeljeći se na citatima iz svih četiriju evanđelja obećava intenzivno i dirljivo iskustvo za slušatelje i za izvođače. Kao spoj luteranske zborske barokne tehnike i sofisticiranosti britanske i poljske tradicije gudačkog zvuka prošloga stoljeća, Kantata se smatra jednim od MacMillanovih najboljih ostvarenja, i stoga velikim izazovom za izvođače.

Zbor HRT-a i gudači Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića dostojno su proniknuli u materiju kantate proizašlu iz skladateljeve duboke religioznosti, i stoga prisutnima u Zagrebačkoj katedrali doista pružili duboko i intenzivno glazbeno i duhovno iskustvo.


Snimku koncerta možete poslušati na http://rnz.hrt.hr/index.php do utorka 10. travnja.

Na Veliki petak 6. travanja u 23:10, snimka koncerta će biti prikazana na Prvom programu HTV-a.