Nagrade glazbenicima ansambala Glazbene proizvodnje HRT-a

Dva dana prije središnje 19. dodjele Diskografske nagrade Porin u Rijeci, u istome je gradu upriličena i dodjela Nagrade Status Hrvatske glazbene unije. Riječ je o nagradi za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja koja se od 1997. dodjeljuje najboljim instrumentalistima u protekloj godini; među njima su i ovaj put bili glazbenici čije se vještine mogu redovito čuti u koncertnim ciklusima Glazbene proizvodnje HRT-a.

Naglasak je pri tome bio na jazzu, točnije članovima Jazz orkestra HRT-a: nagradu za saksofon dobio je Igor Geržina i to za doprinos albumu Avanturo još nas ima Jelene Balent i Jazz orkestra HRT-a (skladba Kad sanjari oči sklope). Nagradu za trubu odnio je Branko Sterpin, a za električnu gitaru, i to Nagradu Damir Dičić, dobio je Elvis Penava.

Osobito priznanje i to od matične kuće – HRT-a stiglo je veteranu Jazz orkestra HRT-a – flautistu i saksofonistu Arsenu Erešu: na Dan HRT-a, u utorak 15. svibnja, dodijeljena mu je Godišnja nagrada HRT-a za osobiti doprinos glazbenom stvaralaštvu u produkciji HRT-a!

Dodjela Diskografske nagrade Porin u dvorani centra Zamet u Rijeci, u subotu 5. svibnja, osim nastupa niza estradnih zvijezda uz pratnju Revijskog orkestra HRT-a, istakla je i Tamburaški orkestar HRT-a kao dobitnika nagrade. U kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe, naš je orkestar imao čak dvije nominacije – album 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure te album Gupci vu Lisinskom ostvaren uz Kvartet Gubec. Nagradu Porin osvojio je ipak obljetnički album u produkciji Zlatka Potočnika i u izdanju Cantusa, a na kojem je Tamburaškim orkestrom HRT-a dirigirao dugogodišnji šef-dirigent Siniša Leopold.

I Simfonijski orkestar HRT-a spominjao se na toj središnjoj dodjeli, i to uz skladbu, točnije najavnu špicu Lea & Darija Alfija Kabilja s albuma Lea & Darija – originalna glazba iz filma. Upravo je Alfi Kabiljo dirigirao Simfoničarima u izvedbi svoje glazbe, a skladba je dobila Porin u kategoriji Najbolja originalna vokalna ili instrumentalna skladba za kazalište, film i/ili TV.

Devet dana nakon riječke priredbe, u ponedjeljak 14. svibnja 2012., u Zagrebu je, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog upriličena i dodjela Diskografske nagrade Porin Classic. Prigodni program začinio je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, odsviravši za početak Uvertiru Porin u viđenju Silvija Glojnarića kao swing fantazija. Simfoničari su pratili i mladog vibrafonista Šimuna Matišića u izvedbi skladbe Armando's Rhumba Chicka Coree u aranžmanu Joea Kaplowitza, pijanista Brunu Vlaheka u tumačenju Varijacija na Paganinijevu temu Witolda Lutoslawskog te jazz i crossover pijanista Davida Gazarova koji je odsvirao svoju skladbu Bauer Gigue.

Svi ti glazbenici već su ostvarili iznimno uspjele nastupe u ciklusima Simfonijskog orkestra HRT-a i Jazz orkestra HRT-a. Niz prigodnih točaka na dodjeli nastavile su pjevačice Helena Bastić i Lela Kaplowitz otpjevavši Stompin' at Savoy Edgara Sampsona pri čemu su Simfoničari ponovno svirali aranžman Joea Kaplowitza. Potom je došao na red nastup svjetski cijenjenog hornista Radovana Vlatkovića. Ujedno dobitnik Porina za životno djelo, Vlatković je svoje vještine pokazao u stavku Rondo iz Drugog koncerta za rog i orkestar u Es-duru, KV. 417 W. A. Mozarta. Kraj priredbe pripao je dakako samostalnom nastupu Simfonijskog orkestra HRT-a kojeg je maestro Tarbuk poveo u izvedbu Simfonijskog scherza Krešimira Baranovića.

Između niza dodijeljenih nagrada u dvanaest kategorija klasične i jazz glazbe, vrijedno je istaknuti Porin koji je otišao skladbi Muzika za orgulje i orkestar Anđelka Klobučara u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe. U izvedbi samog autora za orguljama i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Veseljka Barišića, skladba se nalazi na albumu Anđelko Klobučar: Hrvatski suvremeni skladatelji u izdanju Cantusa.

Tri glazbenika Jazz orkestra HRT-a okitila su se Porinima za vlastita postignuća
na području jazza: Miro Kadoić za najbolji album jazz glazbe (Free Point) i
najbolju jazz izvedbu (skladba Moonflowers s albuma Free Point ), te Marko Lazarić i Elvis Penava koji su zabilježili najbolju jazz skladbu (Laika).


http://nagrada-status.hgu.hr


www.porin.info