Instrumentalna glazba u ozračju tambure

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
GLAZBENA PROIZVODNJA

Tamburaški orkestar HRT-a
Dirigent: Siniša Leopold

Gosti: Ante Nino Reljić, klavir
          Šimun Matišić, vibrafon
         

Nedjelja, 20. svibnja 2012. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić,
Prisavlje 3, HRT


Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniše Leopolda zaključio je desetu sezonu ciklusa U ozračju tambure. Slavljeničku sezonu u kojoj su obilježili sedam desetljeća umjetničkog djelovanja, objavili monografiju i osvojili diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe i to upravo za obljetnički album - 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure, odlučili su privesti kraju Instrumentalnom glazbom u ozračju tambure. Kako je maestro Leopold najavio, bio je to program neopterećen razgraničenjima glazbenih stilova i žanrova u kojem se sviralo od etna do jazza, od Magdića do Morriconea..

Počevši od Etnofonije Siniše Leopolda, program je publici u Studiju Bajsić HRT-a ponudio poznate tradicijske, klasične i jazz hitove u novome, tamburaškom ruhu. Na rukopise poznatih skladatelja i obrađivača (Siniše Leopolda, Josipa Magdića, Stjepana Mihaljinca, Zlatka Dvoržaka, Borisa Beninija i Radana Bosnera) podsjetile su skladbe Burleska, Triole na žici, Ciganski divertimento te Kreislerov Lijepi ružmarin. Zahvaljujući gostima, mladome vibrafonistu Šimunu Matišiću koji među ostalim iza sebe već bilježi samostalni album i muziciranje s velikim Boškom Petrovićem, međimurska pjesma Dremle mi se, dremle dobila je jazz prizvuke, a Night&Day Colea Portera dao je još više prilike mladom jazzeru da iskaže svoja nagnuća.

Još jedan gost – klavirist Ante Nino Reljić, inače član kvinteta Scharf Club, unio je ozračje jazza u muziciranje Tamburaša izvevši hit Over the Rainbow te - uz soliste Tamburaškog orkestra HRT-a, Krstu Lalića na gitari, Ranka Purića na bugariji i Pera Ištvančića na kontrabasu, u maniri prvog jazz sastava - vlastitu skladbu Tika.

Članovi orkestra i sami su se prihvatili aranžmana izabranih skladbi: Tihomir Zlatić obradio je Pod nebom Pariza Huberta Girauda te svirao solo harmoniku; Ranko Purić prihvatio se zahtjevne teme Nedodirljivih a solirali su Krsto Lalić na gitari i Dubravko Češnjak na usnoj harmonici. Pere Ištvančić je podario novu melodioznost Pastorali Johanna Sebastiana Bacha, a Siniša Leopold se među ostalim pozabavio i tangom Oblivion Astora Piazzolle davši posebne uloge bisernici Dubravka Češnjaka i braču Krste Lalića.

Latino zvuci nastavili su se i u Sambi de Sudad. Osobit ugođaj svima znanoj skladbi Siniše Leopolda i Drage Britvića, Svirci moji, podarili su vibrafon Šimuna Matišića i klavir Ante Nina Reljića, uz podršku Krste Lalića na gitari, i dakako svih članova Tamburaškog orkestra HRT-a. Za kraj, publiku je uveselio još jedan hit Tamburaša - Zagorec v Južnoj Ameriki.