Tamburašima nagrada "Lisinski"

Nakon slavljeničke sezone u kojoj su obilježili sedam desetljeća umjetničkog djelovanja i desetu sezonu ciklusa U ozračju tambure, te osvojili Porin za najbolji album tamburaške glazbe, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold zaslužili su još jedno priznanje – Nagradu „Vatroslav Lisinski“ koju za doprinose hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, jednom godišnje, dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja.

Tamburaški orkestar HRT-a nagradu je zaslužio na području izvodilaštva, i to upravo u povodu sedamdeset godina djelovanja. 

Službeno obrazloženje Nagrade Hrvatskog društva skladatelja glasi:

Jedan od najomiljenijih hrvatskih glazbenih ansambala Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije prošle je godine u mjesecu listopadu održao slavljenički koncert u povodu 70 godina djelovanja. Bila je to kruna dosadašnjega rada koji seže daleko u prošlost, a koji je iznimno pridonio popularnosti tamburaške glazbe, kako one izvorne i obrađene tako i umjetničke, nastale iz pera brojnih hrvatskih skladatelja niza generacija.

Jedini profesionalni ansambl takva sastava u svijetu Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom svog dugogodišnjeg šefa-dirigenta Siniše Leopolda u našoj sredini osim umjetničke ima i svoju kulturološku zadaću. Ona je prije svega sadržana u njegovanju i očuvanju hrvatske tradicijske glazbe kao važnoga dijela nacionalne kulturne baštine, a zatim i u promociji današnjih skladatelja koji svojim novim djelima obogaćuju tamburašku literaturu.

Pomno izrađene izvedbe i uvijek zarazni entuzijazam članova sviju sekcija i sastava Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije razlog su goleme popularnosti kod najšire publike koja ih prati na njihovim redovitim koncertima kao i na brojnim gostovanjima u domovini i u svijetu.

Iznimno važna djelatnost ovoga ansambla vezana je uz snimke tamburaške glazbe za potrebe radija i televizije, a koje dosežu impresivnu brojku od više od deset tisuća minuta i koje ostaju kao trajno svjedočanstvo svim budućim generacijama poklonika tamburaške glazbe.