Nedjeljom u Bajsiću

Nakon Majstorskog ciklusa, Simfonijski orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Pavlom Dešpaljem, u nedjelju je, 10. lipnja, zaključio i ovu sezonu koncerata Nedjeljom u podne u Bajsiću.

Programsku koncepciju čija su okosnica bili razigranost i plesni pokret u djelima dvojice francuskih skladatelja prošloga stoljeća, Dariusa Milhauda i Jacquesa Iberta, na osebujan je način „prekinulo“ novo djelo našeg skladatelja akademika Rubena Radice naslovljeno Onkrajnosne ekspresije za tenor i gudače.

Riječ je o djelu koje uglazbljuje stihove, točnije pet pjesama, Dubravka Škurle, pjesnika za čiju poeziju akademik Radica zna jako dugo, kako je napomenuo u razgovoru uživo s urednicom i voditeljicom radijskog prijenosa Ivom Lovrec Štefanović, ističući mudrost i muzikalnost tih stihova.

Pjesme Bijah već prispio, Usne nam se lede, popci pjevaju, Iznad života, U ovu kuću ušla je i Pozdrav, Ruben Radica uglazbio je još prije dvije godine uz posvetu maestru Dešpalju. Sažet i izraz pjesama od  kojih svaka „izrasta iz ljestvičnog niza vlastitog intervalskog kolorita“ prvi put je zazvučao u Studiju Bajsić upravo pod ravnanjem maestra Dešpalja, i orkestra kojem je na čelu kao šef dirigent – Simfoničara HRT-a. Zahtjevna uloga tumača stihova pripala je zagrebačkom tenoru s adresom u Osijeku, tenoru Ladislavu Vrgoču, među ostalim prvaku Opere osječkog HNK. 

Još jedno solističko djelo bilo je na programu koncerta – Koncert za flautu i orkestar Jacquesa Iberta u kojem je virtuoznu dionicu flaute tumačila Tamara Coha Mandić, članica i solistica Simfonijskog orkestra HRT-a. Uz svoje kolege ostvarila je dojmljivu interpretaciju razigrane, bravurozne, na momente i lirske i delikatne dionice svojega instrumenta.

Koncert koji je počeo jazzom nadahnutom baletnom glazbom Stvaranje svijeta Dariusa Milhauda – djelom za koje je Leonard Bernstein rekao kako je odražava skladateljevu potpunu „ljubavnu vezu sa jazzom“ i koje je mnoge podsjetilo na poznatiju, iako kasnije nastalu, Gershwinovu Rhapsody in Blue – zaključilo je još jedno djelo Jacquesa Iberta: raskošno orkestriran, iskričav i duhovit Divertimento, nadahnut farsom Talijanski slamnati šešir Eugènea Labichea.


Snimku koncerta, uz razgovore s umjetnicima, možete preslušati na http://rnz.hrt.hr/index.php do nedjelje 17. lipnja.