Korejska tradicijska glazba

Petak, 15. lipnja 2012. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Koncert u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Koreje i Republike Hrvatske

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Korejskog umjetničkog vijeća, Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je uz umjetnike tradicijskih korejskih glazbala i pjevanja.

Pjevačica Kwonsoon Kang, Daeseok Jeong na geomungu, Jaewon Lim na daegeumu, i Jiyoung Yi, umjetnica gayageuma koju kolege i kritičari smatraju najtalentiranijom vladaricom toga instrumenta danas, nastupili su uz članove Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Sungjin Kima. Spajajući zapadnoeuropske orkestralne tekovine i delikatnost tradicijskog korejskog muziciranja, glazbenici i prisutni u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog imali su prigodu doživjeti jedinstveno prožimanje dviju kultura.

Simfonijski orkestar HRT-a i umjetnici iz daleke Koreje zajednički su tako obilježili dvadesetu godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. U skladbama kao što su Fantazija Arirang Sunghwanchoia, Transformacije za daegeum i orkestar Sungki Kima ili Rijeka Han Junehee Lima, uz gayageum, čuli su se zvuci korejske tradicije, ali i  naše, i to u Simfonijskom kolu Jakova Gotovca.