Zbor HRT-a u Umagu i Grožnjanu

Petak, 15. lipnja 2012.  u 20 sati, Župna crkva, Umag
Nedjelja, 17. lipnja 2012. u 11:30 sati, Župna crkva, Grožnjan

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa-dirigenta maestra Tončija Bilića svoj projekt Rana glazba na jadranskoj obali nakon Zagreba, Splita, Šibenika, Venecije, Sablé-sur-Sarthea, Praga i Dubrovnika donio je u Istru – u Umag i Grožnjan.

Najprije u Umagu, u sklopu tradicionalnog festivala Umago Classica, Zbor je u petak, 15. lipnja nastupio u tamošnjoj Župnoj crkvi, predstavivši projekt posvećen renesansnoj polifoniji i glazbi ranog baroka nastaloj na našem tlu, točnije istočnoj, hrvatskoj obali Jadrana u razdoblju od 11. do 20. stoljeća. U tom dugom trajanju vokalne polifonije na relativno skučenom prostoru od Dalmacije do Dubrovnika, mogu se razabrati neke karakteristike renesansne i ranobarokne kulture na hrvatskom tlu, što je detaljnije pojasnio i maestro Bilić obraćajući se prisutnima između pojedinih skladbi.

Iako program obuhvaća niz autora spomenutih razdoblja, za ovu prigodu Zbor i maestro Bilić odlučili su se za njih četvoricu, uz jednu ranu, anonimnu skladbu; riječ je o istom programu koji su u ovoj sezoni izvodili u ožujku u Dubrovniku u sklopu projekta Na granicama glazbenog humanizma: slavenski svijet i kultura Mediterana, i prije toga u studenome u Pragu, u sklopu istog projekta koji podupire Europska komisija.

Nakon Umaga, 17. lipnja, poslije nedjeljne mise, a u sklopu proslave dana Grožnjana i u suradnji s tamošnjim Međunarodnim kulturnim centrom Hrvatske glazbene mladeži, istim je zvucima ispunjena i Župna crkva Sv. Vida, Modesta i Krešencije u Grožnjanu. Duhovna glazba Lamberta Courtoysa, Julija Skjavetića i Ivana Lukačića uokvirena dvama primjerima vokalne polifonije, Sanctusom iz Beneventanskog kartulara Sv. Marije u Zadru s kraja 11. stoljeća i Glazbom za starocrkveno prikazanje „Križu, daj nam ti milosti“ Igora Kuljerića iz 1989., podsjetila je posjetitelje na bogatstvo i raznolikost kulturnih utjecaja i prožimanja na našem tlu tijekom proteklih stoljeća.

Program je to koji bi svakako bilo vrijedno imati u trajnom zvučnom zapisu. Budući da od 2008. godine Zbor redovito na domaćim i inozemnim koncertnim podijima promovira našu vokalnu glazbu renesanse i ranog baroka, čini se da je došlo vrijeme i da ju se stavi na CD. Zbor HRT-a i maestro Bilić odlučili su stoga produžiti svoj boravak u Grožnjanu i upravo u crkvi Sv. Vida, Modesta i Krešencije snimiti djela spomenutih autora, ali i Ivana Šibenčanina, Damjana Nembrija, Tomasa Checchinija i drugih tadašnjih majstora.