Jubilarna Opera pod zvijezdama

RUŽI

10. Opera pod zvijezdama
Uz 70. rođendan Ruže Pospiš-Baldani

Četvrtak, 28. lipnja 2012. u 21 sat
ŠRC Šalata

Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Nada Matošević Orešković, dirigentica


Ovogodišnji tradicionalni dobrotvorni koncert Opera pod zvijezdama svečano je i dostojno proslavio svoj deseti jubilej, ali i 70. rođendan naše glasovite operne dive Ruže Pospiš Baldani. Upravo njoj u čast nastupilo je čak jedanaest naših uglednih vokalnih solista uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević Orešković. Spektakl čiji je prihod išao Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studenskom standardu kao potpora školovanju mladih glazbenika na preddiplomskim studijima u Hrvatskoj, došli su popratiti brojni visoki uzvanici i ljubitelji opere, no posebno ozračje stvorila je nazočnost same slavljenice – Ruže Pospiš-Baldani. Dirljivim riječima njoj se, u ime organizatora, nakon uvertire Verdijevoj operi Moć sudbine u izvedbi Simfoničara, obratio radijski urednik i voditelj Zlatko Madžar, podsjetivši na neizmjerne uspjehe i svjetski ugled naše najtraženije mezzosopranistice kojima je trajno zadužila ove krajeve.

Njoj u čast, u bogatom programu, nastupili su naši mladi ali već i u svijetu afirmirani pjevači, uz podršku Zbora i Simfoničara HRT-a pod ravnanjem dirigentice, među ostalim intendatice riječkog HNK, Nade Matošević Orešković. Gala nastupima u glasovitim opernim točkama, mladi su umjetnici oduševili prepuni prostor ŠRC Šalata. Među njima je bio i redoviti sudionik i domaćin Opere pod zvijezdama, naš međunarodno proslavljeni tenor Tomislav Mužek, zablistavši u monologu Lohengrina iz istoimene opere Richarda Wagnera te u dirljivoj ariji E lucevan le stelle iz Puccinijeve Tosce. Mladi bas Marko Mimica svoje je svjetske iskorake, među ostalim i na Salzburškom festivalu, potvrdio u ariji i cabaletti Attile Giuseppea Verdija te u duetu Suoni la tromba iz Verdijeve opere I Puritani s još jednim našim vrhunskim pjevačem koji osim u domaćim kazalištima, nastupa primjerice i u Chicagu te Cincinattiju – baritonom Ljubomirom Puškarićem. On je pak svoj solistički doprinos ostvario u ariji Ja vas ljublju iz Pikove dame P. I. Čajkovskog.

Naš traženi tenor i solist HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić iskazao se u ariji Werthera iz istoimene opere Julesa Masseneta, te u duetu Miće i Đule iz Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca uz sopranisticu Valentinu Fijačko, hvaljenu solisticu splitskog HNK čiji se profinjeni sopran mogao čuti i u ariji iz opere Rusalka Antonìna Dvořàka. Mlada i iznimno perspektivna sopranistica Lana Kos, koja se lani predstavila u veronskoj Areni gdje nastupa i ovoga ljeta, zadivila je arijama iz Madam Butterfly Giacoma Puccinija te Carmen Georgesa Bizeta. Ona je pjevala ariju Micaele, a glasovita Habanera pripala je prvakinji zagrebačkog HNK Dubravki Šeparović Mušović čija je atraktivna interpretacija bila dostojna posveta ulozi u kojoj je svojedobno zadivljivala svijet Ruža Pospiš Baldani. Dubravku Šeparović čuli smo još i u dramatičnoj Odi zemlji iz opere Mila Gojsalića Jakova Gotovca.

Sopranistica Vedrana Šimić ostavila je dojam suptilnim interpretacijama arija La vergine degli angeli i Pace, pace iz Verdijeve Moći sudbine, a mezzosopranistica Kristina Kolar svoj je glasovni raspon iskazala tumačeći arije iz opera Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija i Tosca Giacoma Puccinia. Zahtjevne, ali svima drage arije priuštio je publici tenor Stjepan Franetović, solist zagrebačkog HNK otpjevavši Che gelida manina iz La Bohème Giacoma Puccinija te La donna è mobile iz Verdijeva Rigoletta. Mlada mezzosopranistica Jelena Kordić svoj je doprinos dala u ariji Dalile iz opere Samson i Dalila Camillea Saint-Saënsa.

Bila je to prava gozba za operne sladokusce, u znatni doprinos Zbora HRT-a, te stalnu podršku Simfonijskog orkestra HRT-a. Uz posebnu posvetu slavljenici, Ruži Pospiš-Baldani u izvedbi Valentine Fijačko i Tomislava Mužeka, svi su solisti, u zajedničkom nastupu s cijelim ansamblom Zbora i Orkestra, razgalili prisutne energičnom kreacijom finala opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca – U boj, u boj!