Simfoničari na Večerima na Griču

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
Glazbena proizvodnja
i
Koncertna direkcija Zagreb

Simfonijski orkestar HRT-a na Večerima na Griču

Utorak, 3. srpnja 2012. u 21 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori

Simfonijski orkestar HRT-a
M
laden Tarbuk, dirigent
Andrej Gugnin, klavir

Večeri na Griču, festival s tradicijom dugom preko tri desetljeća koji svakog ljeta oživljava zagrebački Gornji grad, ugostio je Simfonijski orkestar HRT-a, mladog ruskog pijanista Andreja Gugnina i maestra Mladena Tarbuka.

Mladen Tarbuk, koji je među ostalim, cijelo desetljeće djelovao kao njihov prvi dirigent, predvodio je program sastavljen od bisera domaćeg i svjetskog repertoara – djela Igora Stravinskog, Borisa Papandopula i Wolfganga Amadeusa Mozarta

Razigrana Suita iz baleta „Pulcinella“ Igora Stravinskog s glazbom temeljenom na uracima koji se pripisuju talijanskom baroknom majstoru Giovanniju Battisti Pergolesiju otvorila je koncert Simfoničara pod vedrim nebom. Nadahnuće glazbenom prošlošću bilo je vidljivo i u partituri Drugog koncerta za klavir i gudače našeg majstora Borisa Papandopula – djelu nastalom krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, koje je svojedobno izvodio i snimio Stjepan Radić uz tadašnje Simfoničare RTV Zagreb i pod ravnanjem Milana Horvata, ali i pod ravnanjem samog skladatelja!

Ovaj put, djelo raskošna i pijanistički izazovnog rukopisa tumačio je mladi ruski pijanist zavidne međunarodne karijere – Andrej Gugnin (1987.). Osim što nastupa primjerice u Carnegie Hallu i Louvreu, na prošlogodišnjem Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić, osvojio je drugo mjesto, ali i nagradu Simfonijskog orkestra HRT-a koju je ovom prigodom realizirao ponudivši sjajnu interpretaciju Papandopulova Koncerta.

Nakon 20. stoljeća i pogleda u prošlost kroz djela Stravinskog i Papandopula, Simfoničari i maestro Tarbuk prisutne su odveli u doba prave klasike, energično zaključivši program prvom od triju glasovitih posljednjih simfonija Wolfganga Amadeusa Mozarta39. u Es-duru, KV 534.