Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 65 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od trideset godina.

Od prvoga nastupa na Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra - orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu. Prvi nastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu godine 1955. Nakon toga slijede turneje po Bugarskoj, Poljskoj, bivšem SSSR-u, nastupi na jazz festivalima u Franfurtu i Nagykaniszi, te u Münchenu 1972. u sklopu kulturno-zabavnoga programa Olimpijade.
Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu: trubači Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i dr.

Posljednjih desetak godina Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić postupno uključujući u sastav najbolje glazbenike mlađega naraštaja (Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge) kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu. Jazz orkestar HRT-a u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Mjesto šefa dirigenta 2007. godine preuzeo je Saša Nestorović.


Diskografija:
Silvije Glojnarić i Big Band HRT-a: Portrait (Cantus/HRT, 2006.)
Big Band HRT-a & Ansambl Lado: Jazzlando (Orfej/HRT, 2008.) - DVD
Zdenka Kovačićek i Big Band HRT-a: Jazz Portrait (Orfej/HRT, 2009.)
Ladislav Fidri: Memories (Cantus/HRT, 2009.)
Massimo i Big Band HRT-a: Massimo Sings Sinatra (Aquarius Records, 2009.)
Miro Ungar i Big Band HRT-a: Sad ili nikad (Aquarius Records, 2010.)
Big Band HRT-a: Veselje ti navješćujem (Aquarius Records, 2010.)
Jelena Balent i Big Band HRT-a: Avanturo, još nas ima (Croatia Records, 2011.)
Jazz orkestar HRT-a: U sredi našeg sela (Aquarius Records, 2011.)
Radojka Šverko i Revijski orkestar HRT-a: Still Standing (Croatia Records, 2012.) - CD i DVD
Matija Dedić & Jazz orkestar HRT-a: Family (Croatia Records, 2012.)
Joe & Lela Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a: With Every Breath (Aquarius Records, 2012.)


Članovi:
Miro Kadoić, alt saksofon
Andreas Marinello, alt saksofon
Željko Kovačević, tenor saksofon
Mario Bočić, tenor saksofon
Damir Horvat, bariton saksofon
Antonio Geček, truba
Zvonimir Bajević, truba
Davor Križić, truba
Branko Sterpin, truba
Marin Ferketin, trombon
Zvonko Košak, trombon
Miro Taradi, trombon
Luka Žužić, trombon
Julije Njikoš, klavir
Elvis Penava, gitara
Saša Borovec, kontrabas
Marko Lazarić, bubnjevi

Igor Geržina, glazbeni producent
Ivan Potočnjak, urednik orkestra
Goran Brčić, poslovođa Orkestra

Saša Nestorović, šef-dirigent


Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu gdje je 1989. završio Muzičku akademiju u klasi Josipa Nochte. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Darko Lukić (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona), Nagrada festivala Splitsko ljeto Judita i dr. Od 1989. godine stalni je član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. Godine 1999. nastupio je prvi put unutar ansambla za suvremenu glazbu Acezantez,  čiji je ostao član.

Istodobno djeluje kao jazz glazbenik, saksofonist, skladatelj i pedagog (docent je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji). Priznanja Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg tenor i sopran-saksofonista od 1997 do 1999. potvrdio je sudjelovanjem u Big Bandu Europske radijske unije (EBU BIG BAND) u Montrealu 1999. godine, gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava (Zagreb Jazz Portrait, Boilers All Stars i dr.), a Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije vodi od 2007.