Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. Od tada Orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu. Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure. U posljednjih dvadesetak godina uvelike je proširena programska orijentacija Orkestra pa se sada izvode i djela s područja ozbiljne, zabavne i lake orkestralne glazbe. Vokalni i instrumentalni solisti svih žanrova česti su gosti i suradnici Tamburaškoga orkestra na snimanjima, koncertima i u emisijama Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije. Orkestrom su dirigirali ugledni dirigenti i skladatelji, kao što su Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo, Miljenko Prohaska, Igor Gjadrov, Zlatko Černjul, Igor Kuljerić i drugi. Od 1985. Orkestar djeluje pod umjetničkim vodstvom dirigenta Siniše Leopolda.

Tambura, naše najraširenije narodno glazbalo, jedino je na ovim prostorima, tijekom višestoljetnoga razvoja evoluiralo od izvornoga pučkog do orkestralnoga glazbala nesagledivih mogućnosti. U promicanju tambure i tamburaštva, Orkestar je odigrao jednu od najvažnijih uloga, koja osim glazbene ima i kulturološku vrijednost prepoznatu ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Orkestar ima osamnaest stalnih glazbenika. Osnovna djelatnost im je studijska izvedba programa za potrebe emitiranja na Radiju i Televiziji. Snimke se pohranjuju u fonoteci HRT-a, koja danas sadrži više tisuća trajnih snimki narodne i orkestralne glazbe te glazbe raznih žanrova. Osim studijskoga rada, Orkestar je velikim dijelom aktivan i u koncertnom životu, jer nastupa na glazbenim festivalima diljem Hrvatske, u zagrebačkom ciklusu koncerata U ozračju tambure, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Valceri, polke i druge špelancije u HNK-u u Zagrebu, te gostuje na turnejama u domovini i inozemstvu. Od inozemnih gostovanja treba izdvojiti nastupe na RAI-ju, u Vatikanu, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj… i posebno turneje koje je organizirao HRT u zajednici s Hrvatskom maticom iseljenika u Južnoj Americi (2002.), Južnoafričkoj Republici (2003.), Australiji (2004.), SAD-u (2004.), Maleziji (2007.) i Kanadi (2010.).

Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu u sedamdeset godina djelovanja. Orkestar je vrlo aktivan i na području diskografske djelatnosti; za album 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure 2012. godine osvojio je Porina za najbolji album tamburaške glazbe.


Članovi:
Dubravko Češnjak, bisernica 1 - koncert majstor
Miroslav Regović, bisernica 2
Mario Fistrić, bisernica 3
Krsto Lalić, brač 1
Vjekoslav Kleščić, brač 1
Bruno Vučajnk, brač 2
Igor Kudeljnjak, brač 2
Kruno Gabaj, brač 3
Goran Klisurić, brač 3
Tihomir Zlatić, čelović 1
Igor Tinodi, čelović 2
Marijan Jakopec, čelović 3
Dino Celizić, čelo
Ranko Purić, bugarija
Pere Ištvančić, kontrabas

Urednik Orkestra: Roman Gross
Poslovođa Orkestra: Marinko Zovkić

Siniša Leopold, šef-dirigent


Skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist Siniša Leopold diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 1985. djeluje kao viši predavač. Od iste godine profesionalno djeluje i kao šef-dirigent Tamburaškoga orkestra HRT-a. Posebno se posvetio folklornom glazbenom izrazu i radu s tamburaškim orkestrima. Jedan je od autora prvoga udžbenika za tambure (1992.), a napisao je i knjigu Tambura u Hrvata (1995.). Autor je niza skladbi i aranžmana, filmske i scenske glazbe te prvoga pučkog tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. Njegove skladbe i obrade nezaobilazne su na programima mnogih ansambala i orkestara, a svojim radom i dalje promiče glazbene izričaje na polju orkestralne tamburaške glazbe. Aktivan je i kao pedagog u Školi hrvatskoga folklora te voditelj mnogobrojnih inozemnih seminara. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja: godišnje nagrade HRT-a, godišnje Nagrade za kulturu grada Samobora, diskografske nagrade Porin, Zlatne Arene za filmsku glazbu, a za doprinos u kulturi odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.