Opera gala kraljice belkanta: Elena Moşuc

Subota, 22. rujna 2012. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Opera gala kraljice belkanta: Elena Moşuc

Elena Moşuc, sopran
Stjepan Franetović, tenor
Ivo Lipanović, dirigent
Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a

Rumunjska sopranistica Elena Moşuc – jedna od najvećih zvijezda svjetske operne scene – nastupila je u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića otvorivši ovosezonski ciklus Lisinski subotom.

Elena Moşuc redovito nastupa u prestižnim opernim kućama poput milanske Scale, Bečke i Berlinske državne opere, njujorškog Metropolitana i londonskog Covent Gardena te surađuje s primjerice Placidom Domingom, Editom Gruberovom, Mirellom Freni, Joséom Carrerasom, Leom Nuccijem, Valerijem Gergijevim i Francom Zeffirellijem.

U sklopu uglednog ciklusa Lisinski subotom, obnovila je suradnju s našim Zborom, Simfoničarima i maestrom Ivom Lipanovićem, te se udružila i s tenorom Stjepanom Franetovićem, solistom Opere HNK u Zagrebu. Na programu su bili birani ulomci, prizori, arije i zborovi iz  opera Gioachina Rossinija, Vincenza Bellinija i Gaetana Donizettija.

Posljednji put imali smo prigodu čuti tu izvanrednu sopranisticu 2011., također u Zagrebu, na gala koncertu Opera pod zvijezdama, i također uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a i tada je bila ispraćena ovacijama. Iako je maestro Lipanović, već na početku koncerta ispričao sopranisticu, zamolivši publiku da joj ne zamjeri moguće nesavršenosti u izvedbi zbog prehlade, ovacije i oduševljenje nisu izostali.

Zahtjevan program sazdan od biranih arija iz opera majstora talijanskog belkanta, Elena Moşuc izvela sa sigurnošću i vještinom istinske operne dive zadivivši prisutne ne samo vratolomnim glasovnim bravurama, već i izrazito suptilnim kreacijama.

Svesrdnu i energičnu podršku pružio joj je Simfonijski orkestar HRT-a iskazavši se pod vodstvom maestra Lipanovića, ne samo u zajedničkim točkama, već i u samostalnim tumačenjima uvertira operama Vilim Tell G. Rossinija i Anna Bolena G. Donizettija.

Velik je doprinos i Zbora HRT-a koji je dominirao zajedničkim prizorima podarivši osobitu dimenziju dramatici točaka. Za ovaj nastup uvježbala ga je Nina Cossetto. Uz gosta, tenora Stjepana Franetovića, koncert je uveličao i Saša Reckert, jedan od malobrojnih virtuoza na glass harmonici - osobitom instrumentu čiji je zvuk Donizetti iskoristio za prizor Lucijinog ludila u operi Lucia di Lammermoor.

Elena Moşuc svoj je boravak u Zagrebu iskoristila i za snimanje istog repertoara sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a, te se za nadati da će materijal uskoro biti i objavljen na nosaču zvuka!