Simfoničari i Lana Kos otvorili 37. Samoborsku glazbenu jesen

Subota, 29. rujna 2012. u 20:30
Franjevačka crkva, Samobor

Svečano otvorenje Samoborske glazbene jeseni

Lana Kos, sopran
Alun Francis, dirigent
Simfonijski orkestar HRT-a

W. A. Mozart, F. Mendelssohn, G. Bizet, G. Fauré, G. Verdi, J. Sibelius

U prepunoj Franjevačkoj crkvi u Samoboru, Simfonijski orkestar HRT-a, sopranistica Lana Kos i maestro Alun Francis otvorili su 37. Samoborsku glazbenu jesen.

Nakon Elene Moşuc i nedavnog nastupa u ciklusu Lisinski subotom, Simfonijski orkestar HRT-a obnovio je suradnju s još jednom opernom zvijezdom – mladom sopranisticom Lanom Kos. Osim što sve više oduševljava opernu publiku svjetskih pozornica, primjerice münchenske Bavarske državne opere, veronske Arene, te izraelske Masade, ovoga ljeta oduševila je zagrebačku publiku nastupom na gala koncertu Opera pod zvijezdama.

U Samoboru je, stigavši iz Grčke, ponovno stala pred Simfonijski orkestar HRT-a koji joj je nakon prštave uvertire Mozartovoj operi Figarov pir pružio podršku u upečatljivim kreacijama biranih prizora i arija. Slikovito dočaravši Barunicu, Donna Annu, Micaëlu, Desdemonu i Elviru prisutnima je omogućila da zavire u majstorska operna ostvarenja: Figarov pir i Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta, Carmen Georgesa  Bizeta, te Otello i Ernani Giuseppea Verdija.

„Izuzetna mi je čast i jako sam sretna i počašćena što sam ovdje na Samoborskoj glazbenoj jeseni, što sam evo iz Atene i grčkog ljeta uspjela doći u samoborsku jesen. Mislim da smo napravili prekrasan koncert i sretna sam kako su nas ovdje primili i ugostili. Sve je bilo na najvišoj svjetskoj razini i baš sam uživala“, komentirala je nakon koncerta Lana Kos.

Da bi sve bilo na najvišoj razini pobrinli su se i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a uskladivši se s glasom mlade sopranice, ali podarivši publici i dojmljive interpretacije rado slušanih remek-djela Felixa Mendelssohna (Scherzo iz Sna ivanjske noći), Gabriela Fauréa (Pavana u fis-molu) i Jeana Sibeliusa (Valse triste). Za kompaktan i predan zvuk Simfoničara svakako je zaslužan maestro Alun Francis - dirigent golema iskustva koji za sobom bilježi vodstvo Ulsterskog orkestra, Berlinskih simfoničara, Simfonijskog orkestra Giuseppe Verdi iz Milana, ali i Zagrebačke filharmonije.

„Večeras je početak bio vrhunski, orkestar je bio na visini, kao i naša zvijezda. Mogu reći da je Lana Kos bila briljantna“, ocijenio je otvorenje Samoborske glazbene jeseni predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, koji je, kao pokrovitelj festivala, bio među uzvanicima.

Oduševljena publika naposljetku je izmamila i dva dodatka: ariju O mio babbino caro iz opere Gianni Schicchi i Musettin valcer iz La bohème Giacoma Puccinija.

Više na www.sgj.pousamobor.hr.