Večer franjevačkih skladatelja

Srijeda, 3. listopada 2012. u 19:30
Crkva Presvetog Trojstva, Slavonski Brod

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Vladimir Kranjčević, dirigent

Solisti:
Ivana Garaj Korpar, sopran
Monika Cerovčec, sopran

Martina Matić Borse, alt
Marko Pletikosa, tenor
Mladen Klepo, bas
Pavao Mašić, orgulje


U povodu blagdana svetog Franje Asiškog, doprinos proslavi dana utemeljitelja Franjevačkog reda dali su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, gostovanjem u Slavonskom Brodu. Pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, uz Pavla Mašića na orguljama i soliste, članove zbora, Ivanu Garaj Korpar, Moniku Cerovčec, Martinu Matić Borse, Marka Pletikosu i Mladena Klepu, izvodili su djela franjevačkih skladatelja.

Ideja o koncertnom predstavljanju dijela bogate glazbene baštine reda koji je prije više od osamsto godina došao na hrvatsko tlo, rodila se još prije godinu dana, te je konačno zaživjela dan uoči blagdana sv. Franje Asiškog, združenom organizacijom Glazbene proizvodnje HRT-a, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić.

U mnogočemu unaprijedivši hrvatski kulturni i vjerski život, franjevci su dali i niz vrsnih glazbenika. Na koncertu u franjevačkoj Crkvi Presvetog Trojstva, zahvaljujući istraživanjima maestra Vladimira Kranjčevića, mogla su se čuti djela skladatelja franjevaca u rasponu od 19. stoljeća do danas, i to u različitim zvukovnim kombinacijama, od zbora a cappella i u pratnji orgulja do zajedništva s orkestrom:

Amor, amor, mea vita i Ja vjerujem, ja se ufam Fortunata Pintarića (1798.-1867.) orguljaša i skladatelja koji je službovao u Zagrebu, Varaždinu, Virovitici i Koprivnici gdje je bio gvardijan samostana; Hvalite gospoda, Neporočna si, Veritas mea i Križni put Kamila Kolba (1887.-1965.) koji je veći dio života proveo u Virovitici te napisao preko tisuću djela, Coram Sanctissimo i Magnificabitur Miroslava Grđana (1915.-1945.) vrsnog orguljaša koji je glazbeno obrazovanje stjecao u Metzu i u Zagrebu kod Mila Cipre, Franje Dugana i drugih, te Psalam 63 i Slava Sebastijana Golenića, današnjeg gvardijana franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu, među ostalim, zaslužnog i za obnovu povijesnih orgulja u Crkvi Presvetog Trojstva koje su se te večeri mogle čuti.

Osobitost i svojevrsni vrhunac koncerta bila je i glazbeno-scenska izvedba Križnog puta Kamila Kolba u koreografiji Ljiljane Gvozdenović. Brojna publika u Slavonskom Brodu tom je prigodom posvjedočila ne samo odavanju počasti i obilježavanju blagdana sv. Franje Asiškog, već i aktivnom njegovanju hrvatske glazbene baštine.