Simfoničari na otvorenju 18. Dana Milka Kelemena

Petak, 5. listopada 2012. u 20 sati
Dom kulture, Slatina

Simfonijski orkestar HRT-a
Vladimir Kranjčević, dirigent

Milko Kelemen: Simfonija
Christoph Willibald Gluck: Uvertira operi Ifigenija u Aulidi

18. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena – središnji kulturni događaj u gradu Slatini – počeo je koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Program je, uz Uvertiru operi Ifigenija u Aulidi Christopha Willibalda Glucka, sadržavao i rano djelo skladatelja kojemu je festival i posvećen – Simfoniju iz 1951. godine.

Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac, jedan od predvodnika avangarde 20. stoljeća u glazbi u Hrvatskoj, Milko Kelemen (Slatina, 1924.) danas uživa status istinskog doajena hrvatskog, ali i svjetskog stvaralaštva prošloga stoljeća. Nakon tri godine, ponovno je nazočio otvorenju festivala utemeljenog još 1995. godine njemu u čast. Uz virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića koji je u obraćanju prisutnima izrazio veliko zadovoljstvo održavanjem manifestacije te slatinskog gradonačelnika Ivana Rostaša, publiku je pozdravio i sam Milko Kelemen, izrazivši žaljenje što zbog bolesti nije mogao prisustvovati prijašnjem izdanjima festivala.

Napomenuo je i da se njegova Simfonija tom prigodom izvodi prvi put nakon nekoliko desetljeća. Riječ je o remek-djelu skladateljeva mladenačkog razdoblja; Simfoniju je napisao 1951. kao diplomski rad na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Prema njegovim riječima djelo je na praizvedbi „doživjelo kolosalan uspjeh, a odražava sav mrak i tragiku Drugog svjetskog rata“.

Simfonijski orkestar HRT-a, redoviti gost festivala, svečano otvorivši 18. Dane Milka Kelemena, Simfoniju je izveo pod ravnanjem svojega nekadašnjeg šefa-dirigenta maestra Vladimira Kranjčevića. U slatinskom Domu kulture, u njihovoj izvedbi, čula se još i Uvertira operi Ifigenija u Aulidi Christopha Willibalda Glucka.  

Festival na kojemu se svake godine okupljaju renomirani glazbenici iz Hrvatske i inozemstva održao se od 5. do 7. listopada.

Organizator: Udruga DMK Slatina

Više na www.slatina.net