Koncert pobjednika Natjecanja Papandopulo

Koncert pobjednika Natjecanja Papandopulo
Četvrtak, 11. listopada 2012. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

  
Tomislav Žužak, saksofon
Bruno Philipp, klarinet
Marco Graziani, violina

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent

Trojica provoplasiranih na 1. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo nastupili su na svečanom koncertu pobjednika uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, svojim umijećem zasluživši ovacije prisutnih u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!

Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.), pobjednik u kategoriji saksofona, Bruno Philipp (Zagreb, 1978.), najbolji u kategoriji klarineta i Marco Graziani (Rijeka, 1988.), prvi među violinistima, uz još gotovo četrdeset prijavljenih natjecali su se tijekom sedam dana, od 1. do 7. listopada u Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije u sklopu Natjecanja Papandopulo. Iako su se najbolji mladi glazbenici birali u čak pet instrumentalnih kategorija: violina, viola, flauta, klarinet i saksofon, samo ih je troje zaslužilo prvu nagradu; u kategorijama flaute i viole pobjednici nisu proglašeni.

Natjecanje posvećeno velikanu hrvatske glazbe 20. stoljeća, Borisu Papandopulu (1906.-1991.) laureatima je namijenilo vrijedne novčane nagrade Instituta hrvatske glazbe (prva nagrada u svakoj kategoriji iznosi 20 000 kn, druga 10 000 kn, a treća 5 000 kn) uz veliku potporu Hrvatske radiotelevizije koja je natjecatelje pratila u dnevnim emisijama HTV-a i HR-a, uključujući i snimanja koja im omogućuju nagrade. Uz to, koncert trojice pobjednika mogao se pratiti izravno na Trećem programu HTV-a.

Iako sva trojica pobjednika iza sebe imaju znatno glazbeničko iskustvo, nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Dešpalja svakako je sjajan doživljaj i vrijedan dodatak njihovim životopisima: Tomislav Žužak je primjerice nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, snimio dva CD-a te kao pedagog djeluje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a kao asistent na muzičkim akademijama u Zagrebu i Sarajevu. Bruno Philipp iza sebe također bilježi nekoliko solističkih nastupa te pedagoški rad na glazbenim školama Zlatka Balokovića i Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Marco Graziani je pak i sam bio član Simfonijskog orkestra HRT-a na mjestu zamjenika koncertnog majstora, da bi ove godine postao koncertni majstor orkestra HNK u Zagrebu, a uz to je i asistent na Muzičkoj akademiji.

Ne začuđuje stoga ni njihova sviračka vještina iskazana u zahtjevnom programu. Koncert za saksofon i orkestar Henria Tomasija kojim je Tomislav Žužak otvorio pobjednički koncert pokazao je suptilnost nijansiranja zvuka saksofonom. Introdukcija, tema i varijacije za klarinet i orkestar Gioachina Rossinija, Bruni Philippu pružili su prigodu za sjajno iskazivanje virtuoznosti, a Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 P. I. Čajkovskog u tumačenju Marca Grazianija zadivio je raskoši violinskog sloga. Velika potpora mladim glazbenicima svakako je bio Simfonijski orkestar HRT-a, sjajno nadopunjavajući njihove kreacije i pobrinuvši se za potpuni doživljaj vrhunskog muziciranja, zahvaljujući i sigurnom vodstvu maestra Dešpalja. Posebnu dimenziju koncertu dao je i velik broj mladih u publici koji su došli podržati svoje vršnjake.