Sfumato Zbora HRT-a u Zadru i Šibeniku

Četvrtak, 18. listopada 2012. u 20 sati
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru

Petak, 19. listopada 2012. u 20 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Ildebrando Pizzetti: Due composizioni corali / Dvije zborske skladbe
                                1. Il giardino di Afrodite / Afroditin vrt
                                2. Piena sorgeva la luna / Pun je izašao mjesec  

Blagoje Bersa: Tri pejzaža
                          1. Mjesečina
                          2. Jesen
                          3. Prvi snijeg

Igor Kuljerić: Dream Music / Glazba za sanjarenje

Nakon otvorenja nove sezone ciklusa Sfumato u Muzeju Mimara u ponedjeljak, 15. listopada, Zbor HRT-a otputovao je najprije u Zadar, a potom i u Šibenik kako bi duhovne zvuke, boje i oblike ciklusa Sfumato predstavio i tamošnjoj publici. Program protkan temama noći, ljubavi i snova u djelima Ildebranda Pizzettija, Blagoja Berse i Igora Kuljerića, Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić izveli su u zadarskoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u četvrtak 18. listopada, a dan poslije u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

U talijansko-hrvatskom skladateljskom spoju, publika je mogla čuti različite interpretativne kreacije jedinstvena ugođaja, no specifične unutar svakog skladateljskog izričaja za sebe.

Ildebrando Pizzetti (1880. - 1968.), pripadnik generacije talijanskih skladatelja koja nakon duljeg vremena nije kao svoju glavnu preokupaciju uzimala operu, svoje zanimanje za talijansku a cappella tradiciju, renesansnu polifoniju i bogatstvo čistog vokalnog kontrapunkta, pretočio je među ostalim u Dvije zborske skladbe. Nastale 1961. na stihove starogrčke pjesnikinje Sapfo u talijanskom prepjevu Manare Valgimiglija, skladbe Afroditin vrt i Pun je izašao mjesec dale su prigodu članovima Zbora da u a cappella izvedbi dočaraju osobitosti stihova u duhu neomadrigalističkih pisanja.

Pizzettijev suvremenik Blagoje Bersa (1873. - 1934.) dvadesetih godina prošloga stoljeća, u naše kasnoromantičarske tekovine unio je novosti impresionizma, napisavši Tri pejzaža za zbor i mali instrumentalni sastav, bez teksta. Prva od triju skladbi – Mjesečina - naglasila je bogatstvo glasovnih boja vokalizama. Vokalna nijansiranja sljedećih dviju pjesme – Jesen i Prvi snijeg – sugestivno je upotpunio instrumentalni ansambl u sastavu: Sergej Evseev i Davor Philips, violine; Guennadi Antonov i Adam Chelfi, violončela; Viktor Kirčenkov i Željko Vidaković, horne i Marija Mlinar, harfa.

Vrsni solisti, stalni članovi Zbora, sopranistica Ivana Garaj Korpar i bariton Milan Mišo Kravar, dali su svoj doprinos, uz ostale članove Zbora HRT-a i jedinstveni instrumentalni ansambl (marimbistica Ivana Bilić, vibrafonist Filip Merčep, pijanistica Srebrenka Poljak te Vanja Kuljerić, klavijature) skladbi Dream Music dugogodišnjeg šefa-dirigenta Zbora i jednog od naših najcjenjenijih skladatelja - Igora Kuljerića (1938. – 2006). Svojevrsni dijalog dvoje ljubavnika na stihove pjesme Sonata od sna Enesa Kiševića te nadahnuće djelom Život je san španjolskog baroknog dramatičara Pedra Calderóna de la Barce, zaokružili su jedinstvenu programsku koncepciju prvoga koncerta ciklusa Sfumato kojem su se tom prigodom pridružili i Zadrani i Šibenčani.

Organizacija:
Hrvatsko narodno kazalište - Zadar
Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku