Večer puna dojmova: stogodišnjica prve bugarske simfonije

Petak, 26. listopada 2012. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Simfonijski orkestar HRT-a
Josip Nalis, dirigent
Ivo Dropulić, violina

Vatroslav Lisinski: Uvertira operi Porin
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Nikola Atanasov: Prva simfonija u g-molu

U povodu stote obljetnice nastanka prve bugarske simfonije, Nacionalna zajednica Bugara u Republici Hrvatskoj u suradnji s Glazbenom proizvodnjom HRT-a upriličila je koncert na kojemu je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Josipa Nalisa izveo upravo to djelo - Prvu simfoniju u g-molu Nikole Atanasova (1886. – 1969.).

Djelo nastalo u Zagrebu, još tijekom studija Nikole Atanasova na zagrebačkoj Glazbenoj školi Hrvatskog glazbenog zavoda gdje su mu učitelji bili Franjo Dugan, Vjekoslav Rosenberg Ružić, Ćirik Junek i Vaclav Huml, zahvaljujući toj suradnji moglo se čuti u Zagrebu nakon čitavog stoljeća. Simfonija je zapravo bila diplomski rad mladog skladatelja, no svoj konačni oblik dobila je u njegovoj domovini Bugarskoj gdje je nastavio djelovati najprije kao profesor, a potom i kao ravnatelj Glazbene akademije u Sofiji. Stoga ne začuđuje da je među čiste instrumentalne linije u duhu kasnog romantizma, u posljednjem stavku unio i elemente folklora svoje domovine.   

Pijevnoj Simfoniji prethodila su dva remek-djela domaćeg odnosno svjetskog orkestralnog repertoara. Simfoničari su pod ravnanjem Josipa Nalisa koncert otvorili uvertirom jednog od ključnih ostvarenja kratkog životnog i stvaralačkog vijeka Vatroslava Lisinskog (1819. – 1854.) – opere Porin. Najdarovitiji glazbenik Ilirskog pokreta veći dio opere napisao je u Pragu tijekom trogodišnjeg boravka na školovanju, prema libretu Dimitrija Demetra. Dovršio ju je 1851. vrativši se u Zagreb, no praizvedbu nije doživio. Umro je četiri godine kasnije, zanemaren kao glazbenik i u teškim životnim prilikama. Porin je prvi put izveden tek 1897., u dvije godine ranije sagrađenoj novoj kazališnoj zgradi u Zagrebu. Koncert u HGZ-u bila je prigoda da raskošnu uvertiru opere, upečatljivih tema i dramatike koja sjajno nagoviješta buduća zbivanja u operi, čujemo u punome sjaju.

Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Nalisu, u drugoj točki koncerta pridružio se mladi virtuoz violine, školovan u Hrvatskoj i Bugarskoj, višestruko nagrađivani Ivo Dropulić, iskazavši svoje vještine u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog (1840. – 1893.), djelu koje su kritičari nakon praizvedbe 1881. u Beču dočekali vrlo neprijateljski, no koje danas uživa status jednog od najslavnijih, ali i najzahtjevnijih koncerata violinističke literature.