Raspjevani početak nove sezone ciklusa U ozračju tambure

Nedjelja, 28. listopada 2012. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT, Prisavlje 3

Tamburaški  orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Đani Stipaničev
Boris Ćiro Gašparac
Anica Zubović
Renata Sabljak
Danijela Pintarić
Tena Kramar

Novu sezonu ciklusa U ozračju tambure, Tamburški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold počeli su raspjevano: posvetom našim festivalima koji se već preko šezdeset godina održavaju diljem Lijepe Naše i koji su iznjedrili niz i danas nam dobro znanih pjesama.

Brojni poklonici zvuka tambura i dobre pjesme u Studiju Zvonimir Bajsić mogli su uživati u pravoj riznici festivalskih hitova po izboru Tamburaša, maestra Siniše Leopolda i njihovih gostiju: rado viđenih i slušanih Đanija Stipaničeva, Borisa Ćire Gašparca, Renate Sabljak, Danijele Pintarić i dvanaestogodišnje Tare Kramar, najmlađe suradnice Tamburaškog orkestra HRT-a, koja je nastup zaslužila pobjedom na ovogodišnjem Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru. Najavljeni nastup Anice Zubović nije se nažalost ostvario zbog bolesti pjevačice koja je još pedesetih godina prošloga stoljeća postala zvijezda tadašnje Jugoslavije.

Pjesma Tu je Zagorje moje Tene Kramar bila je ujedno skladba najnovijeg datuma na programu festivalskih hitova u tamburaškom ruhu. Najstarija je pak bila  Pjesma Zagrebu iz 1949., a između njih nizali su se hitovi sa Splitskog festivala (Cvijet čežnje, Nono, dobri moj nono, Neka se drugi raduju, Bodulska balada), Krapinskog festivala (Sa sem ti z lasima zvezala roke, Stiha, stiha, povedaj mi mati, Suza za zagorske brege), Festivala Podravine i Podravlja (Moj angelek), Zvukova Panonije (Tambure u srcu, Dan plavetan kao lan), Opatijskog festivala (Moja mala djevojčica), Požeškog festivala (Tko joj ljubi uplakano lice, Pjevat će Slavonija), te dakako Zagrebačkog festivala (Golubovi).

Bilo je to pravo podsjećanje na zlatno doba festivala u Hrvatskoj, koje je, kako je rekao maestro Siniša Leopold, nažalost prošlo, dodavši i da su nam festivali i dalje potrebni kao poticaj novome stvaralaštvu.

Dojmljivi spoj nostalgije, novina i istinskog glazbenog užitka mnoge je pozvao da zapjevaju uz Tamburaše i njihove goste, potvrdivši još jednom popularnost koju uživaju Tamburaši i njihove izvedbe.