Glazba na radiju - sada i ovdje!

Srijeda, 7. studenoga 2012. u 20 sati


Studio Zvonimir Bajsić, Prisavlje 3, HRT

Glazbena proizvodnja HRT-a


i


Glazbeni program Hrvatskoga radija


Simfonijski orkestar HRT-a


Tomislav Fačini, dirigent

Gosti:
Ivana Lazar, sopran
Danijel Detoni, klavir
Smiljan Mrčela, violončelo
Marco Graziani, violina
Marko Mihajlović, marimba


Helena Lucić Šego, mezzosopran


Stjepan Franetović, tenor


Leon Košavić, bariton Glazbena proizvodnja HRT-a i Glazbeni program Hrvatskoga radija udružili su se u jedinstvenom formatu svečanog događaja uz razgovore i žive izvedbe istaknutih gostiju pred publikom te u Studiju Bajsić predstavili projekt Glazba na radiju – sada i ovdje.

Projekt zamišljen kao koncert-emisija pred publikom uživo, uveličali su brojni gosti-solisti, redom istaknuti protagonisti naše glazbene scene, te Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Kroz razgovor s urednicom i voditeljicom koncerta-emisije Janom Haluzom, prisutnima su dali uvid i u neke aktualne teme našeg glazbenog života te svojega djelovanja  

Publika u Studiju Bajsić i slušatelji koji su događaj mogli pratiti putem izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija i gledati u video formatu na web stranici HRT-a (www.hrt.hr) imali su tako prigodu izbliza osjetiti stvaranje radijskog glazbenog programa, kao i komunikaciju između ključnih karika u lancu skladatelj-izvođač-medij-slušatelj.

Nakon praizvedbe djela Prožimanja za sopran i klavir Dubravka Detonija u tumačenju Ivane Lazar i Danijela Detonija, mjesta su zauzeli članovi Simfonijskog orkestra HRT-a te pod vodstvom Tomislava Fačinija proveli prisutne kroz program osmišljen kao kombinacija suvremenih i repertoarnih djela, hitova i rariteta, instrumentalnih i vokalnih točaka, hrvatske i svjetske glazbene baštine.

U prvom dijelu koncerta, posvećenom prije svega instrumentalnom stvaralaštvu, Simfoničari su svoju svestranost iskazali prateći mladog violončelista Smiljana Mrčelu u pijevnoj Elegiji i humoreski Rudolfa Matza, potom violinista Marca Grazianija koji se i sam neko vrijeme proveo u njihovim redovima u razigranoj Introdukciji i rondu capricciosu Camillea Saint-Saënsa, te u osebujnoj Muzici za marimbu i gudače našeg skladatelja mlađe generacije Dubravka Palanovića.

Drugi je pak dio bio rezerviran za operni repertoar u sklopu kojega su Simfoničari javnosti predstavili i jedan raritet: Intermezzo iz prve opere Blagoja Berse, Jelka, koja do danas nije izvedena. Uslijedili su nastupi naših istaknutih vokalnih umjetnika, tenora Stjepana Franetovića, sopranistice Ivane Lazar i mezzosopranistice Helene Lucić Šego, te baritona Leona Košavića u svima dragim točkama iz opera Giuseppea Verdija (Rigoletto), Jacquesa Offenbacha (Hoffmanove priče) i W. A. Mozarta (Figarov pir). Nakon vatrenog Can-cana iz Offenbachova Orfeja u podzemlju, zaključak je dakako stigao u zajedničkom nastupu pjevača u finalu drugog čina operete Šišmiš Johanna Straussa mlađeg.


Snimku koncerta poslušajte na http://rnz.hrt.hr/index.php do srijede 14. srpnja 2012.