Uz 20. obljetnicu smrti Brune Bjelinskog

Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 19:30


Uz 20. obljetnicu smrti Brune Bjelinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Alan Bjelinski, dirigent


Anđelko Krpan, violina

Bruno Bjelinski: Divertimento za orkestar


                             Koncert za violinu i orkestar


 1. simfonija (Simfonija ljeta)
Simfonijski orkestar HRT-a,
svečano je obilježio 20. obljetnicu smrti skladatelja čije je djelovanje uvelike obilježilo našu glazbenu scenu prošloga stoljeća – Brune Bjelinskog (1909. - 1992.). Svečanost je bila tim veća što je programom, na kojemu su bila redom ostvarenja iz srednjeg i iznimno plodnog razdoblja skladateljeva stvaralaštva, ravnao njegov sin Alan Bjelinski. Uz Divertimento za orkestar i Prvu simfoniju (Simfoniju ljeta), Koncert za violinu i orkestar svojom je interpretacijom uveličao i naš ugledni violinist Anđelko Krpan.

Doktor pravnih znanosti, Bruno Bjelinski kompoziciju je učio kod Blagoja Berse i Frana Lhotke na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, diplomiravši kod Franje Dugana. Trajno ostajući vjeran načelima klasike, oko njih je pleo svoju raskošnu invenciju, crpeći nadahnuća sa svih strana - prošlosti, suvremenih tekovina i narodne baštine. Osobito je u pedesetim godinama prošloga stoljeća procvjetao njegov stvaralački elan, pa je između petnaest simfonija, šest sinfonietta, raznih orkestralnih skladbi i koncertantnih ostvarenja stvorio i tri djela koja smo čuli prigodom dvadesete obljetnice smrti.

Simfoničari su pod vodstvom Alana Bjelinskog, dirigenta iza kojega je iskustvo ravnanja svim našim važnijim orkestrima, pa je tako bio i stalni dirigent Simfoničara od 1991. do 1994., nadahnuto pristupili tumačenju partitura skladatelja koji je prigodom primanja Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1976. rekao kako je za  njega „muzika jedna od najvećih radosti koje čovjek može doživjeti“. U punom smislu zrcaleći te riječi, živopisni Divertimento te poletna i sugestivna Simfonija ljeta posvjedočili su o skladateljevoj nepresušnoj inventivnosti i stvaralačkoj radosti.

Iskustvo violinista Anđelka Krpana, koje uključuje članstvo u Bečkoj komornoj filharmoniji, dužnosti koncert-majstora Zagrebačkih solista i Orkestra Opere HNK, uz brojna priznanja, svakako je bilo dragocjeno u interpretaciji zahtjevne partiture Koncerta za violinu i orkestar, djela koje je Hrvatski glazbeni zavod nagradio 1953. godine, i koje se prvi put moglo čuti u živoj izvedbi putem prijenosa na atenskoj radiopostaji tri godine kasnije. Prvi put javno u Hrvatskoj, Koncert je zazvučao 1958. Solističku dionicu tada je tumačio Josip Klima.

Snimku koncerta kao i razgovore s umjetnicima možete preslušati na http://rnz.hrt.hr/index.php do četvrtka 22. studenoga 2012.