Jazz orkestar HRT-a uz kvartet Vox Arsana u Studiju Bajsić

Srijeda, 21. studenoga 2012. u 20 sati


Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Jazz orkestar HRT-a


Vokalni kvartet Vox Arsana


Saša Nestorović, dirigent

Nakon nastupa u Ptuju, 16. studenoga, u sklopu programa koji se ove godine zbivaju u Mariboru kao Europskoj prijestolnici kulture 2012. i partnerskim gradovima, Jazz orkestar HRT-a s uglednim je slovenskim vokalnim kvartetom Vox Arsana nastupio i kod nas u Hrvatskoj. 

Dan nakon nastupa u Zorin domu u Karlovcu u utorak, 22. studenoga, zajednički program easy jazz repertoara predstavili su i u redovitoj koncertnoj sezoni Jazz orkestra HRT-a u Studiju Bajsić uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Moram reći da smo bili vrlo dobro primljeni u Ptuju pošto ljudi vole tu glazbu, i naravno, ne dolazi svaki dan veliki orkestar u grad, tako da je bilo sjajno. Ista je bila atmosfera i u Karlovcu, možda nije bilo toliko ljudi, ali bila je odlična dvorana, vrlo lijep zvuk.  Mi smo svirali kao da ima tisuću ljudi, uvijek damo sve od sebe, i mi i orkestar što je i najvažnije. Možda je najbolji koncert bio baš ovdje u Studiju Bajsić, možda zato što smo već nekoliko koncerata održali zajedno pa smo se sada svi složili i stvorili skupnu energiju, kao što i traži swing i dobar jazz, otkrio nam je nakon zagrebačkog koncerta umjetnički voditelj i pokretač kvarteta Vox Arsana, bariton Mladen Delin.

Program satkan mahom od nezaboravnih standarda vokalnog repertoara, otvorio je Orkestar na čelu sa Sašom Nestorovićem zagrijavši atmosferu obradama naših tradicijskih napjeva Vehni, vehni fijolica (arr. Luka Žužić) i Lepe ti je… (arr. Silvije Glojnarić). Na sceni su im se potom pridružili članovi kvarteta Vox Arsana, redom školovani glazbenici: dvije sopranistice Teja Letonja i Ana Delin, tenor Primož Vidovič i bariton Mladen Delin. Spajajući swing, moderni gospel, vrhunski pop i izvornu autorsku glazbu, uz elemente soula, jazza te dinamičnog višeglasja, predstavili su nam poznate hitove u novom ruhu. Sing, Sing, Sing, Orange Coloured Sky, Just a Gigolo, La vie en rose, splet slovenskih popularnih pjesama… - nizale su se temperamentne kreacije, ali i ekspresivne izvedbe balada poput My One And Only Love, Stardust, ili vratolomne Chili Con Carne u kojima ih je pratio pijanist Tom Hajšek, također gost iz Slovenije.

Zarazni entuzijazam Kvarteta, očigledno se sjajno poklopio s energijom članova orkestra što je potvrdio i Mladen Delin: Uvijek kada vokalni kvartet surađuje s velikim orkestrom, s big bandom, to je nešto posebno. Mi najčešće surađujemo s jazz triom ili s klavirom, ali trudimo se što više i s jazz orkestrom, big bandom, jer je to velik zvuk. Moram reći, s obzirom da smo surađivali s više orkestara, da je ovo je jedan od najboljih. Svi su profesionalci, dirigent je fantastičan, sve čuje, odmah primijeti neke stvari, atmosfera je vrlo pozitivna. Big band  je jako dobar, vrlo kompaktan, bilo je fantastično na svim koncertima.

Redoviti gosti uglednih festivala u Sloveniji i inozemstvu (osobito je hvaljen njihov nastup u Parizu 2010. na festivalu posvećenom glazbi Erika Satiea) otvoreni su za suradnje s brojnim vrsnim glazbenicima, pa se za nadati i novim koncertima uz Jazz orkestar HRT-a o čemu, kako kaže Mladen Delin, već postoje planovi: Pričali smo već o tome u Sloveniji; nadamo se da će biti više koncerata u budućnosti pošto nam energija orkestra odgovara, a i orkestar je pokazao zanimanje da i dalje radi s nama što je za nas dobra preporuka. Nadamo da ćemo imati više koncerata u Sloveniji, a možda i u Hrvatskoj i šire. Jako se veselimo toj suradnji.