Ruta Lipinaityte i Aleksandar Marković oduševili u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 22. studenoga 2012. u 19:30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Aleksandar Marković, dirigent


Ruta Lipinaityte, violina

Aram Hačaturjan: Koncert za violinu i orkestar u d-molu


Aleksandar Skrjabin: 2. simfonija u c-molu, op. 29


Publika Majstorskog ciklusa u četvrtak, 22. studenoga ispratila je goste Simfonijskog orkestra HRT-a ovacijama! Dirigent Aleksandar Marković predvodio je program sazdan od dvaju osobitih djela predstavnika ruske skladateljske škole prošloga stoljeća: Koncerta za violinu i orkestar u d-molu Arama Hačaturjana (1903. - 1978.),  u kojemu je solistica bila Ruta Lipinaityte i Druge simfonije u c-molu Aleksandra Skrjabina (1872. - 1915.).

„Dirigentski supertalent“, kako su kritičari još 2008. prozvali Aleksandra Markovića, na čelu Simfoničara prvi je put nastupio 2009. godine. Uspješna suradnja i zajedničko iskustvo rezultirali su dobrom energijom i na ovom, trećem zajedničkom koncertu u Majstorskom ciklusu čemu je ovaj put pridonijela i vještina litavske violinistice Rute Lipinaityte. Istaknutoj članici proslavljenog orkestra Kremerata Baltica, suvremeni violinistički repertoar osobito je blizak:

Ne bih izdvajala određene skladatelje, no suvremena glazba je područje na kojem se dobro osjećam, imam što reći i mogu se dobro izraziti. I starija je glazba u redu, ali mislim da publici mogu puno više toga prenijeti kada sviram noviju glazbu. (…) Svirala sam Stravinskog, Prokofjeva… sada sam se zaustavila na Hačaturjanu. To je zapanjujuće djelo, u neku ruku vrelo jednostavno, ali ljude ne ostavlja ravnodušnima. Melodije i teme su nevjerojatne i toliko pozitivne, a u današnje doba, i ne samo današnje, učiniti ljude sretnima vrlo je važno za izvođača. To je glazba koja ne može proći mimo vas i ne učiniti vas sretnim, otkrila je u pauzi koncerta u razgovoru s Gordanom Krpan, urednicom i voditeljicom izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Njezina interpretacija zahtjevnog Koncerta za violinu i orkestar u d-molu Arama Hačaturjana dovršenog 1940. i posvećenog velikom Davidu Ojstrahu koji je i sam sudjelovao u osmišljavanju solističke dionice, doista nikog nije ostavila ravnodušnim – buran pljesak ispratio je Rutu Lipinaityte.

Drugi dio koncerta ispunila je Druga simfonija, op. 29 Aleksandra Skrjabina ostvarenje osebujne estetike koje je na praizvedbi u Sankt Peterburgu 1902. šokiralo publiku, a danas se ubraja među njegove konvencionalnije uratke. Za publiku Majstorskog ciklusa, izvedba Simfonijskog orkestra HRT-a i maestra Markovića bila je čini se, još jedna sjajan glazbeni doživljaj te večeri, a da se radi o vrlo uspješnoj suradnji potvrdio je i gost:

Moram reći da sam od mog prvog posjeta Zagrebu 2009. imao samo najljepša iskustva, i glazbene prirode i na razini ljudske komunikacije. Lijepo sam prihvaćen, suradnja s orkestrom je tečna, neproblematična, ljudi su motivirani, odgovaraju na ono što radimo jednim intenzivnim načinom. Nastojim da svaki koncert bude dobar, trudim se posvetiti onome što radim u tom trenutku i gradim viziju, važno mi je ono što se sada događa, to je ono i prema čemu  živim.


Razgovore s umjetnicima i snimku koncerta možete poslušati na https://rnz.hrt.hr/index.php do četvrtka, 29. studenoga.