Majstorski ciklus u znaku triju dama

Četvrtak, 29. studenoga 2012. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Nada Matošević Orešković, dirigentica


Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran

Ivana Lang: Simfonijski ples, op. 33


Hector Berlioz: Ljetne noći, ciklus pjesama op. 7


Jakov Gotovac: Oda zemlji iz opere Mila Gojsalića


Hector Berlioz: Fantastična simfonija, op. 14

Posljednji koncert u Majstorskom ciklusu u mjesecu studenome protekao je u znaku triju dama – skladateljice Ivane Lang čiji (1912. - 1982.) čiji životopis ove godine bilježi dvostruku obljetnicu, te dirigentice Nade Matošević Orešković, među ostalim i intendantice HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, i mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović prvakinje Opere HNK-a u Zagrebu.

Dvije glazbenice Simfonijski orkestar HRT-a ugostio je u programu koji je uz Simfonijski ples -  jedno od više od sto djela iz malo poznatoga opusa Ivane Lang - u prvome dijelu predstavio rjeđe izvođene bisere repertoara za glas i orkestar Jakova Gotovca i Hectora Berlioza.

Prva točka programa, foklorom prožet Simfonijski ples Ivane Lang, nastao je 1950. godine, a tonski su ga 1976. zabilježili Zagrebački simfoničari pod ravnanjem Josefa Daniela. Znakovito je da do sada dostupni izvori ne nude podatak o prvoj javnoj izvedbi djela, te je moguće da ga je upravo Simfonijski orkestar HRT-a ovom prigodom prvi put predstavio javnosti!

U ciklusu pjesama Ljetne noći, Hector Berlioz (1803. - 1869.) uglazbio je stihove Théophilea Gautiera, no naslovom je odao počast svojem idolu Williamu Shakespeareu. Sugestivnu interpretaciju pjesama koje govore o ljubavi iz različitih kutova, iznad svega o žudnji, uz sveprisutni osjećaj gubitka ljubavi, publici Majstorskog ciklusa podarila je mezzosopranistica moćne vokalne ekspresije Dubravka Šeparović Mušović. Svoj nastup uz Simfoničare zaključila je dramatičnom i potresnom Odom zemlji iz povijesne glazbene drame Mila Gojsalića Jakova Gotovca (1895. - 1982.), opere koja govori o mladoj djevojci iz 16. stoljeća čiju su junačku smrt u turskom taboru, osim Gotovca, ovjekovječili i August Šenoa te Ivan Meštrović.

Drugi dio programa bio je rezerviran je za jedno od najpoznatijih simfonijskih ostvarenja - Berliozovu Fantastičnu simfoniju. Nastala kao reakcija na tada neuzvraćenu ljubav glumice Harriet Smithson, nadišla je dotadašnje poimanje koncipiranja simfonije i dalekosežno utjecala na buduće generacije skladatelja. Pod vodstvom Nade Matošević Orešković, to kompleksno djelo Simfoničarima je ponudilo niz mogućnosti za iskazivanje slojevitih interpretativnih vještina.


Snimku koncerta i razgovor s umjetnicama možete poslušati na https://rnz.hrt.hr/index.php do četvrtka, 6. prosinca.