Hrvatska božićna priča u Sfumatu Zbora HRT-a

Utorak, 18. prosinca 2012. u 20 sati


Muzej Mimara – Koncert na dar

Zbor HRT-a

Luka Vukšić, dirigentHrvatske tradicijske božićne pjesme u nadahnutim aranžmanima Igora Kuljerića (1938. - 2006.) prošle su godine mogli čuti slušatelji diljem Hrvatske i Europe, putem izravnog prijenosa koncerta iz Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici na Trećem programu Hrvatskoga radija i putem satelitskog emitiranja iz Ženeve u sklopu projekta Chrismas Special Day Europske radijske unije. Brojne domove i nakon toga ispunjavali su zvuci tih pjesama, zahvaljujući CD-u Hrvatska božićna priča, objavljenom i kao doprinos obilježavanju 70. godine postojanja Zbora HRT-a.

Hrvatska božićna priča ove godine dobila je nastavak u Muzeju Mimara. Zbor HRT-a pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića predstavili su odabrane napjeve, osobite i zato što odražavaju važnu značajku stvaralaštva Igora Kuljerića: čuvanje hrvatskih glazbenih korijena, povijesnu obaviještenost u raspolaganju glazbenim materijalom te vezu riječi i glazbe. Skladatelj je tek diskretno intervenirao u sačuvani pučki način pjevanja te mu dodao i malu instrumentalnu pratnju - čelestu, harfu, orgulje i udaraljke – koja specifičnim zvukovljem dodatno ističe osobitost božićnog ugođaja.

Svoj dobrinos stoga su dali i gosti: Ante Knešaurek za orguljama, Diana Grubišić Čiković na harfi, Vanja Kuljerić na čelesti te Ivana Bilić i Borna Šercar na udaraljkama.

Toplom predblagdanskom ozračju posljednjeg ovogodišnjeg koncerta u ciklusu Sfumato pridonijelo je i tradicionalno druženje s pretplatnicima poslije koncerta.