Božić u Virovitici uz Renatu Pokupić

Subota, 22. prosinca 2012. u 19:30
Crkva Sv. Roka, Virovitica

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Tonči Bilić, dirigent
Renata Pokupić, mezzosopran

Nakon Trškog Vrha, Lepoglave i Slavonskog Broda, Hrvatska radiotelevizija četvrti je put za redom nastavila lijepi običaj priređivanja božićnih koncerata u sakralnim objektima sjeverne Hrvatske, spajajući javnosti manje poznato bogatstvo i ljepote naše povijesne sakralne arhitekture s vrhunskim muziciranjem. Ove godine izbor je pao na jednu od najljepših baroknih crkava Slavonije – franjevačku crkvu Sv. Roka u Virovitici, sagrađenu polovicom 18. stoljeća. Njezina raskošna unutrašnjost tri dana prije Božića odzvanjala je muziciranjem Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića uz svjetski proslavljenu mezzosopranisticu Renatu Pokupić. Dakako i brojni Virovitičani i njigovi gosti ispunili su crkvu te s užitkom pratili i sudjelovali u koncertu što se moglo vidjeti na sam Božić širom Hrvatske: snimka koncerta - Božić u Virovitici – emitirana je u 12.45 na Prvom programu HTV-a.

Najvedriji kršćanski blagdan – glazbeno neiscrpan izvor iskazivanja veselja i radosnog iščekivanja Isusova rođenja – virovitički koncert dočarao je prigodnim izborom, od visoko-umjetničkih uglazbljenja himni u slavu Boga do omiljenih tradicijskih božićnih napjeva.

Program je obuhvaćao Te Deum Josepha Haydna, Laudate Dominum iz Vesperae solennes de confessore Wolfganga Amadeusa Mozarta, tri stvaka Šeste, Pastoralne simfonije Ludwiga van Beethovena (u čast pastira koji su pohodili novorođenog Isusa), Uspavanku Johannesa Brahmsa i Ave Mariu Franza Schuberta u obradama Igora Kuljerića, kao i Sarabandu koju je upravo za tu prigodu iz svoje Suite française, za orkestar preradio naš skladatelj Vanja Lisjak.

Poseban je doživljaj za Virovitičane svakako bio nastup Renate Pokupić – rođene Virovitičanke koja gradi uspješnu međunarodnu karijeru nastupajući na najuglednijim svjetskim koncertnim i opernim pozornicama Londona, Pariza, Washingtona, Madrida, Lillea, Antwerpena… surađujući s dirigentima kao što su John Eliot Gardiner, Paul McCreesh, Emmanuelle Haïm, Douglas Boyd, Laurence Cummings i Christian Curnyn.

Vrhunac koncerta bile su tradicijske hrvatske i svjetske božićne pjesme, Radujte se narodi, U se vrime godišta, Veseli se Majko Božja i druge, u veličanstvenim obradama naših velikana Borisa Papandopula i Igora Kuljerića. U nadahnutoj izvedbi, Zboru, članovima Simfonijskog orkestra HRT-a i maestru Tončiju Biliću, pridružila se i Renata Pokupić pozvavši i sve ostale prisutne na zajedništvo u pjesmi.