Simfonijski orkestar HRT-a za Dan dvorane Lisinski

Subota, 29. siječnja 2012. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent
Alena Baeva, violina
Yulianna Avdeeva, klavir

Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Frédéric Chopin: Koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21, br. 2

Svečanu proslavu Dana dvorane Lisinski, u subotu 29. prosinca, uz dvije vrsne mlade umjetnice – violinisticu Alenu Baevu i pijanisticu Yuliannu Avdeevu – uveličao je i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Česti suradnici upravo na raznim prigodnim i gala koncertima, maestro Lipanović i Simfoničari su i taj put osvarili sjajnu suradnju, muzicirajući sa skladom i veseljem kakvo i priliči proslavi 39. rođendana vodećeg mjesta kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske. Kao istinski hram glazbe, tijekom protekla gotovo četiri desetljeća Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostila je najveće zvijezde svjetske i domaće klasične, jazz i zabavne glazbene scene, a svoje mjesto tu je našla i koncertna sezona Simfonijskog orkestra HRT-a –Majstorski ciklus.

Uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Ivu Lipanovića, zvijezde večeri bile su dvije mlade glazbenice sjajnih međunarodnih karijera, podarivši prisutnima sjajne izvedbe dvaju slavnih remek djela koncertnatne literature:

Alena Baeva (1985.), školovana na moskovskom Konzervatoriju Čajkovski, suradnica, među ostalim, Marthe Argerich, Moskovskih solista i Jurija Bašmeta, te Valerija Gergijeva i Krzystofa Pendereckog na svojemu repertoaru ima čak 35 violinističkih koncerata, a za Zagreb je izabrala glasoviti Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog, iskazavši visoku razinu umjetničke zrelosti u interpreatciji djela koje svira još od svoje petnaeste godine.

Uslijedio je Koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 u tumačenju Yulianne Avdeeve. Rođena također 1985. školovala se u Moskvi, na Glazbenom učilištu Gnjesin, a diplomirala je u Zürichu. Između brojnih nagrada osvojenih na uglednim međunarodnim pijanističkim natjecanjima ističe se pobjeda na glasovitom Natjecanju F. Chopin u Varšavi 2010. Stoga je i rukopis Frédérica Chopina u izabranom koncertu interpretirala s očekivanim autoritetom i znalačkim senzibilitetom.

Simfonijski orkestar HRT-a zablistao je i u samostalnim izvedbama dvaju bisera orkestralnog repertoara – Slavenskog plesa u e-molu, op. 21, br 2 Antonina Dvořáka i Mađarskog plesa u g-molu, br. 5 Johannesa Brahmsa – pri čemu se publika spremno odazvala pozivu maestra Lipanovića da svojim odobravanjem poprati poletnost glazbe.