Valceri, polke i druge špelancije deseti put u HNK

Tamburaški orkestar HRT-a
Dirigent: Siniša Leopold

Gosti:
Sandra Bagarić, sopran
Martina Tomčić, mezzosopran
Biljana Ivanovič Biba, sopran
Špela Mastnak, vibrafon
Vid Balog
Kvartet Gubec
Marjan Krajna, harmonica
Antun Stašić, violina

Plesači Baleta HNK-a u Zagrebu
Koreograf: Svebor Sečak

Plesni studio Step by Step
Koreografija: Jasminka Zajec i Štefica Steković

Voditeljica programa: Rosanda Tometić

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold i ovu su godinu počeli svečanim, tradicionalnim koncertom Valceri, polke i druge špelancije proslavivši time ujedno desetu obljetnicu održavanja svojih novogodišnjih nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Pod ravnanjem Siniše Leopolda, Tamburaši su predstavili raskošan i atraktivan program - od valcera, koračnica i polki do virtuoznih glazbenih špelancija domaćih i stranih autora orkestriranih i skladanih upravo za Tamburaški orkestar HRT-a i njihove goste - rado viđene i slušane protagoniste naše glazbene scene. Zajednički nazivnik odabranim skladbama bila je Europa: na početku godine u kojoj Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, Tamburaši su odlučili glazbom dočarati ljepote i raznolikosti zajednice zemalja koju predstavlja Europska unija.

Tako je već na početku, nakon valcera Drage uspomene našeg Roka Šimunacija, krenuo slijed živopisnih plesova: brzopolka Na saoniku, austrijski Ländler, talijanska Tarantella napoletana, slovački Tancuj, tancuj, mađarski Čardaš, i to sve popraćeno sjajnim plesnim kreacijama balerina i baletana, članova Baleta HNK u Zagrebu u koreografiji Svebora Sečaka. U njihovom plesu publika u prepunom HNK mogla je uživati i u nastavku, u Valceru, op. 64, br. 2 F. Chopina u obradi Pere Ištvačića, te u grčkom Sirtakiju i francuskom Can-canu iz pera J. Offenbacha u obradi Siniše Leopolda. Plesa je bilo i u skladbi Djetelina na temu irskog narodnog plesa u obradi Romana Grossa kada su na scenu izašle članice plesnog studija Step by Step dodatno zagrijavši atmosferu brzim koracima irskoga stepa!

Nastup Tamburaša dodatno su uveličali i vokalni gosti: sopranistica, solistica ansambla Kazališa Komedija Sandra Bagarić podarila je prisutnima ariju Gdje živi ljubav iz operete Grofica Marica E. Kalmana, a mezzosopranistica Martina Tomčić, aktivna i na domaćim i inozemnim opernim pozornicama otpjevala je slavnu Habaneru iz Bizetove Carmen. Dvije umjetnice nastupile su i u Duetu mačaka, slikovito dočaravši glazbu G. Rossinija u obradi Igora Kuljerića. Uvijek raspoloženi članovi kvarteta Gubec dočarali su točku Teško je žensku spoznati ćud iz operete Vesela Udovica F. Lehara, a članovi Tamburaškog orkestra – Krsto Lalić i Ranko Purić na gitarama, te Pere Ištvančić glasom, donijeli su duh mariachia skladbom Los Caracteros M. Makara.

Naš proslavljeni virtuoz harmonike Marjan Krajna zadivio je izvedbom Švedske rapsodije, a koncert-majstor Tamburaša Dubravko Češnjak na bisernici je predvodio rumunjski ples Hora staccato. Mlada gošća iz Slovenije, Biljana Ivanovič Biba donijela je melodije svoje zemlje u Silvestarskom poljubu, Vid Balog duhovito je tumačio pjesmu Reči zakaj si prešla ti, a našlo se mjesta i za jednu hrvatsku praizvedbu – sugestivnu Kišnu večer u Zagrebu Dubravka Palanovića sa solisticom Špelom Mastnak na vibrafonu.

Doista bogat program u kojem su se mogli čuti još i melodije dvojice velikana – W. A. Mozarta u Alla turci i L. van Beethovena u Odi radosti - zaključila je Novogodišnja zdravica svih gostiju – i dakako želje za što vedrijom i veselijom novom 2013. godinom, baš kao što je bio i jubilarni novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Drugom programu Hrvatskoga radija i na Radio Sljemenu, te u odgođenom, od 20 sati na Drugom programu HTV-a.