Simfonijski orkestar HRT-a zablistao uz divu Elinu Garanču

Ponedjeljak, 21. siječnja 2013. u 19:30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Elīna Garanča, mezzosopran


Ho-Yoon Chung, tenor


Karel Mark Chichon, dirigent


Izuzetan glazbeni događaj privukao je u ponedjeljak, 21. siječnja brojnu publiku u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. U Zagreb je konačno, još od 2010. godine iščekivana, stigla operna diva Elīna Garanča te nastupila na gala koncertu pod ravnanjem svojega supruga, maestra Karela Marka Chichona uz Simfonijski orkestar HRT-a. U pojedinim točkama pridružio joj se i južnokorejski tenor Ho-Yoon Chung.

Podrijetlom iz Letonije, Elīna Garanča se među opernu elitu vinula zahvaljujući pobjedama na prestižnim međunarodnim pjevačkim natjecanjima, ali i uspjehu koji je još kao studentica postigla ulogom Giovanne Seymour u Donizettijevoj operi Anna Bolena koju je svladala za samo deset dana. Danas je kritičari opisuju kao pjevačicu koja ima sve: „muzikalnost, tehniku, glas, samouvjerenost, pamet, dramski opseg i izgled filmske zvijezde“.

Da je doista tako, i puno više, pokazala je karizmatičnim tumačenjem odabranih arija koje je u Zagreb donijela u sklopu turneje po Europi na kojoj izvodi izbor iz velikih romantičnih opera s jedne strane i španjolskog kolorita s naglaskom na Bizetovu Carmen s druge. Iako su sa zagrebačkog nastupa izostala tri predviđena instrumentala, uglazbljenja plesa paso doble triju španjolskih autora Pascuala Marquine Narroa, Santiaga Lopea i Manuela Penelle Morena, publika je mogla čuti isti program koji se prethodnih večeri slušao u Konzerthausu u Beču, Stefaniensaal u Grazu, te Festspielhausu u Baden-Badenu, ovaj put dakako uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Briljantna uvertira operi Ruslan i Ljudmila Mihaila Glinke najavila je sjajnu formu Simfoničara u koju ih je, pripremajući program za ovu prigodu, doveo maestro Ivo Lipanović. Iako, razumljivo, u sjeni savršenog baratanja vokalnim zahtjevima i scenskim nastupom slavne gošće u arijama Sad kucnuo je čas iz Djevice Orleanske Petra Iljiča Čajkovskog i Srce mi se otvara kad čuje tvoj glas iz Samsona i Dalile Camillea Saint-Saënsa, te u duetu Tebalda i Romea iz opere Capuleti i Montecchi Vincenza Bellinija s tenorom Ho-Yoon Chungom, Simfonijski orkestar uspio je zasjati u samostalnoj izvedbi vrtoglavog Bacchanala iz 3. čina Samsona i Dalile, zasluživši ovacije.

Ovacijama je publika dakako nesebično obasipala svaki nastup Elīne Garanče koja se u drugome dijelu predstavila ulomcima naslovne uloge koja ju je i proslavila na sceni njujorškog Metropolitana – Bizetove Carmen. Temperamentni su bili i dodaci: virtuozna romanca Carceleras iz zarzuele Las hijas del Zebedeo Ruperta Chapija, napuljska kancona Non ti scordar di me, te slavna Napitnica iz Traviate.