Predstavljen CD "Family" Matije Dedića i Jazz orkestra HRT-a

Srijeda, 30. siječnja 2013. u 19.30


Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Predstavljen CD-a „Family“ Matije Dedića i Jazz orkestra HRT-a


Zajednički album Matije Dedića i Jazz orkestra HRT-a naslovljen Family, prema jednoj od skladbi, predstavili su glazbeni kritičar Davor Hrvoj, aranžer i producent Silvije Glojnarić, dugogodišnji glavni urednik u Jugotonu te autor i voditelj emisije Zvjezdana prašina Dubravko Majnarić, dirigent Jazz orkestra HRT-a Saša Nestorović i dakako naš najstaknutiji jazz pijanist - Matija Dedić. Tijekom predstavljanja albuma Matija Dedić i Jazz orkestar HRT-a izveli su i nekoliko skladbi s albuma.

Riječ je o koncertno zabilježenom albumu, točnije o snimci koncerta održanog 9. studenoga 2011. u Bajsić u sklopu redovite sezone Jazz orkestra HRT-a. Publici se tada Matija Dedić predstavio u dvostrukoj ulozi solista za klavirom i skladatelja. Bila je to ujedno prigoda da ga se čuje u najnovijem izdanju, nakon povratka iz same prijestolnice jazza – New Yorka - sa svim promjenama u njegovu stilu koje je spremno podijelio s članovima Jazz orkestra HRT-a. Njihovi prijašnji zajednički nastupi, dugogodišnje suradnje s pojedinim članovima te međusobno poznavanje svakako su se pokazali kao sjajan temelj za uigranu i nadahnutu svirku u pažljivo odabranom i izbalansiranom izboru jazz standarda, te autorskih skladbi Matije Dedića.

Većina ih je predstavljena u aranžmanima Silvija Glojnarića, a izbor je dao svojevrsni presjek kroz Matijino skladateljstvo u rasponu od uvodne jazz-rockom natopljene Slawenskaye i funk beatom zaodjenute Cheekee Cheeks s ovogodišnjeg izdanja MD in NYC preko skladbi Popey Wopey i Family s albuma Mr. K. K. iz 2000. do također ranije nastale Last Exit.

"Glazba na ovom albumu plod je skladnog prožimanja autorske i sviračke nadarenosti Matije Dedića, aranžerskog umijeća Silvija Glojnarića i izvedbe kompetentnog Jazz orkestra HRT-a koji je pripremio ozbiljan dirigent Saša Nestorović. Upravo zbog takvog, „Family“ pristupa, zajednički su ostvarili djelo visokih estetskih dosega. Svojevrsni je to „Best Off“ Dedićeva stvaralaštva“, riječi su Davora Hrvoja koje se mogu pročitati u sklopu popratne knjižice CD-a.


Više na www.crorec.hr