Majstori ruske tradicije

Četvrtak, 7. veljače 2013. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Pavle Dešpalj, dirigent


Viktor Tretjakov, violina

Johannes Brahms: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77


Petar Iljič Čajkovski: 4. simfonija u f-molu, op. 36

Ruskom tradicijom bio je obojen Majstorski ciklus 7. veljače: kao solist nastupio je ruski violinist Viktor Tretjakov kojega mnogi cijene kao nastavljača ostavštine Davida Ojstraha, a drugi dio programa zauzela je veličanstvena Četvrta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.

Viktora Tretjakova smatra se istinskim predstavnikom ruske violinističke škole: tečnost fraze razrađena tehnika, do najsitnijih detalja oblikovana artikulacija itekako su došli do izražaja u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa (1833. - 1897.). Glasoviti violinist pridružio se Simfonijskom orkestru HRT-a pod vodstvom počasnog šefa-dirigenta – maestra Pavla Dešpalja u dinamičnom dijalogu i prožimanju dionica kompleksnog djela. Svoj jedini Violinski koncert Brahms je napisao za prijatelja, proslavljenog violinista Josepha Joachima koji ga je i praizveo. Nekonvencionalni tretman solista i pomaci u virtuoznosti podijelili su kritičare, no danas se djelo svrstava u sam vrh violinističkog repertoara, zadivljujući slušatelje, kao i što je to bilo u Koncertnoj dvorani Lisinski: burnim pljeskom publika se odužila vještini Viktora Tretjakova.

Maestro Dešpalj potom je poveo Simfoničare u izvedbu monumentalne Četvrte simfonije u f-molu, op. 36 P. I. Čajkovskog (1840. - 1893.). Svoju prvu 'veliku' simfoniju, Čajkovski je napisao iste godine kad je Brahms dovršio svoj Violinski koncert, 1878., posvetivši je pokroviteljici Nadeždi von Meck. Kako bi dobio veći izražajni opseg, spojio je formu klasične simfonije i simfonijske pjesme kakvu je predstavljao Franz Liszt, stvorivši djelo goleme snage, kontrasta i epskih proporcija, u kojem su Simfoničari našli sjajne mogućnosti iskazivanja moći orkestralnog zvuka.

Snimku koncerta možete poslušati na http://rnz.hrt.hr do četvrtka, 14. veljače 2013.