Simfoničari podržali finaliste Natjecanja Vaclav Huml

Četvrtak, 14. veljače 2013. u 19.30


Petak, 15. veljače 2013. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Uroš Lajovic, dirigent

Kao službeni orkestar 10. Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml – Simfonijski orkestar HRT-a sudjelovao je u dva najuzbudljivija dana natjecanja, finalu 14. i 15. veljače,  pod ravnanjem svojega nekadašnjeg šefa-dirigenta, maestra Uroša Lajovica.

Nakon izlučnih krugova koji su počeli 8. veljače, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog šest natjecatelja koje je međunarodni žiri pod predsjedanjem violinista Viktora Tretjakova, ujedno solista na koncertu u Majstorskom ciklusu 7. veljače, izabrao u finale, nastupilo je uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Lajovica. Na programu su se našli biseri koncertantnog violinističkog repertoara: u dvije večeri Simfoničari su tri puta izveli Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog, dva puta Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa, te jednom Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa.

Pobjednicom je proglašena Mai Suzuki iz Japana (Sibelius), druga nagrada pripala je Zagrepčanima dobro poznatome Shou Akamatsuu (Čajkovski), također iz Japana, a trećeplasirani je Woo Hyung Kim (Čajkovski) iz Južne Koreje.

Četvrta nagrada dodijeljena je hrvatskom predstavniku Marin Marasu (Brahms), peta Mareku Pavelecu (Sibelius) iz Češke, a šesta Eri Masaoki (Čajkovski) iz Japana.

Simfonijski orkestar HRT-a dodijelio je i jednu od posebnih nagrada – onu za najbolju suradnju s orkestrom, i to prvoplasiranoj Mai Suzuki koju ćemo stoga u narednim sezonama zacijelo imati prigode ponovno slušati uz Simfoničare.

Natjecanje je ujedno bila prigoda da na čelo Simfoničara nakon dugo vremena stane njihov nekadašnji šef-dirigent – maestro Uroš Lajovic koji od 1989. djeluje kao profesor na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (od 1991. kao redoviti profesor). Šef-dirigent postao je na jesen 1979. zadržavši se na tom mjestu dvije godine, nakon čega je i dalje često gostovao u Zagrebu. No, kako je sam rekao, Simfoničarima do ove prigode nije ravnao pune 22 godine, pa je iznio i dojam o sadašnjem sastavu: „Orkestar je dosta pomlađen, jako spreman raditi i ima jedan dosta veliki potencijal, treba samo raditi s njime. Sve su to dobri muzičari, samo im se mora pokazati smjer.“


Više na www.huml-competition.hr