Simfoničari u čast Dubravku Detoniju

Četvrtak, 21. ožujka 2013. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Pavle Dešpalj, dirigent


László Fenyő, violončelo


Danijel Detoni, klavir

Charles Ives: The Unanswered Question


Dubravko Detoni: 70 odgovora, za orkestar


        Musica Danieliana, za klavir i orkestar


Antonín Dvořák: Koncert za violončelo i orkestar u h-molu, op. 104


Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je pod ravnanjem svojega počasnog šefa-dirigenta Pavla Dešpalja u programu koji je prije svega bio posvećen radu skladatelja, pisca i pijanista, autora brojnih orkestralnih, koncertantnih, komornih, solističkih, vokalnih i elektroničkih djela te nekoliko knjiga poezije i eseja – Dubravka Detonija (1937.).

Osim što su na programu bile dvije njegove skladbe – 70 odgovora i Musica Danieliana, prije koncerta u gornjem predvorju dvorane Lisinski, izdavačka kuća Fraktura predstavila je i njegovu novu knjigu – Atlas života III. o kojoj su, uz autora, govorili Trpimir Matasović, Seid Serdarević i Branimir Pofuk.

Koncert je otvorilo Neodgovoreno pitanje – skladba Charlesa Ivesa (1874. - 1954.), pri čijoj su izvedbi Simfoničari i maestro Dešpalj slijedili izvornu želju skladatelja: da gudači budu postavljeni izvan pozornice, predstavljajući pri tome "tišinu druida - koji ništa ne znaju, ne vide i ne čuju". Solo truba sedam puta intonira "vječno pitanje egzistencije" (dionicu može svirati i engleski rog, oboa ili klarinet), dok kvartet flauta (treću flautu može zamijeniti oboa, a četvrtu klarinet) pokušava naći odgovor, svaki put svirajući sve intenzivnije i pritom atonalitetnije. Sa svakim novim odgovorom postaje sve jasnije da su njihovi pokušaji uzaludni, a posljednji pokušaj ostavlja gotovo podrugljiv karakter.

Bio je to dobar uvod u spomenutih 70 odgovora Dubravka Detonija, skladbu koju je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nikše Bareze praizveo na Muzičkom biennalu Zagreb 2007. na čiju je narudžbu djelo i nastalo. Autor je među ostalim, o djelu zapisao: „Djelo se sastoji od 22 među sobom povezana lirsko-dramatska broja koja su (uglavnom) poredana po načelu kontrasta. U svojem začetku oni su imali poetsko-programne naputke (…) Njihovu izmjenu (…) na neočekivanu mjestu prekida elektronikom preobražen ljudski doziv potaknut samim naslovom skladbe; iznimno važnu ulogu elektronike u skladateljevu dosadašnjem radu naglašava i povremeno istaknuta pojava sintetizatora u orkestru.“ Solist na sintetizatoru, baš kao i na praizvedbi, bio je Saša Nestorović, ujedno član sastava ACEZANTEZ čiji je Dubravko Detoni utemeljitelj.

Musica Danieliana je pak nastala 1998. uz posvetu sinu Danijelu koji ju je i praizveo za klavirom uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja. „Prvotna je zamisao djela bila izraditi virtuoznu koncertantnu skladbu koja se osniva na raznim oblicima načela stroge imitacijske tehnike, kanona, pa podnaslov djela i glasi: Musica canonis. Radi se o manje ili više dosljednom oponašanju melodijskoga, harmonijskoga ili ritmičkoga tijeka određene formule koja se provlači kroz sam glasovirski slog, ali i kroz raznovrsne orkestralne skupine.“ I ovaj put solist je bio Danijel Detoni, koji nakon školovanja u Budimpešti i Parizu s uspjehom nastupa kod nas i u inozemstvu, a nije izostao ni zajednički naklon oca i sina nakon uspješne izvedbe.

U Budimpešti se školovao još jedan solist – gost iz Mađarske, violončelist László Fenyő koji je u drugome dijelu koncerta donio nešto drugačiji zvuk i ozračje, izvevši uz Simfoničare jedno od najizvođenijih ali i najosobnijih ostvarenja Antonína Dvořáka (1841 .- 1904.) Koncert za violončelo i orkestar, op. 104. Majstorskom izvedbom László Fenyő pokazao je zašto ga se svrstava u svjetsku violončelističku elitu, te zašto je tražen u dvoranama kao što su Concertgebouw u Amsterdanu, Wigmore Hall u londonu ili Gasteig u Münchenu.


Snimku koncerta, te razgovore s umjetnicima poslušajte do sljedećeg četvrtka, 28. ožujka na sljedećim linkovima:

http://radio.hrt.hr/aod/1-dio-koncerta/17285


http://radio.hrt.hr/ep/pauza-prijenosa/17286


http://radio.hrt.hr/ep/2-dio-koncerta/17287