Tradicijska glazbala u ozračju tambure

Nedjelja, 21. travnja u 20 sati


Studio Zvonimir Bajsić (HRT)

Tamburaški orkestar HRT-a


Siniša Leopold, dirigentNa pretposljednjem ovosezonskom koncertu svojega redovitog ciklusa – U ozračju tambure - Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold ugostili su niz solista, ujedno stručnjaka na tradicijskim glazbalima.

Koncert posvećen hrvatskim tradicijskim glazbalima na najbolji je način predstavio bogatstvo i šarolikost glazbala iz raznih podneblja Lijepe naše. Gajde, sopile, samice i dangubice, mih, dude, dvojnice, diplice, jedinke, ljerica, prde razne udaraljke - samo su neka od glazbala koja su se mogla čuti u nesvakidašnjim kombinacijama i u posebno orkestriranim partiturama, za Tamburaški orkestar HRT-a. Glazbeno putovanje hrvatskom instrumentalnom tradicijom najavila je već uvodna skladba Tamburom po Hrvatskoj u kojoj je maestro Leopold obradio niz naših poznatih napjeva.

Osim što su u izvedbi, primjerice Plesa s bidrama (iz Međimurja), te Bratineškog oberštajera i pri Slaveku Tamburaše podržali violinisti Marko First, Antun Stašić i Helena Ivezić, u nizu skladbi kao solisti pridružili su im se gostujući glazbenici, ali i pojedini glazbenici iz samog orkestra. Majstor tradicijskih glazbala i član Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO, Stjepan Večković, pokazao je svoje majstorstvo u barataju brojnim puhačkim narodnim glazbalima, od gajdi u Šokačkom sastanku i Starim podravskim pjesmama i plesovima, miha u Plesovima otoka Silbe, i duda u Dudaškoj kari, do sopila u Tancu Tomislava Uhlika gdje mu je pridružio i Josip Križanić, i dvojnica u Bilo jednom. Dalibor Paurić je pak predstavio lijericu u skladbi Podigla se zelena naranča, pridruživši se solistima spomenutih Starih podravskih pjesama i plesova - Tihomiru Zlatiću na harmonici i Dubravku Češnjaku na usnoj harmonici. Dubravko Češnjak, ujedno koncert-majstor Tamburaškog orkestra HRT-a, iskazao se i svirajući cimbal (Ples sa bidrama), te frulicu i samicu, uz kolege iz Orkestra Krstu Lalića i Igora Kudjeljnjaka (Bednjanske žveglice, Tamburaško sijelo).

Osobita atrakcija koncerta bile su gošće iz Like – članice Zavičajnog društva Sinac koje su otpjevale skladbu Misečino, zajdi za oblake, uz vodstvo Nane Špoljarić na dangubici.  Posebnu dimenziju zvuku Tamburaša u skladbi Bratinečki oberštajer i pri Slaveku dale su tambure farkašice, koje se ubrajaju u najstarije tipove tambura, a humora nije nedostajalo u izvedbi Pokladne burleske za prdu i orkestar Zlatka Potočnika; solisti na prdama bili su Kruno Gabaj i Goran Klisurić.

Nakon udaraljkama i jednim australskim tradicijskim instrumentom– didgeridoom obogaćene Etnofonije Siniše Leopolda, koncert je zaključen tamburaškom i gajdaškom verzijom Ode radosti Ludwiga van Beetovena!