Vrhunski pijanizam u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 25. travnja 2013. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Christian Knapp, dirigent


Aleksandar Madžar, klavir

Jean Sibelius: Lemminkäinenov povratak, op. 22, br. 4


Sergej Rahmanjinov: 3. koncert za klavir i orkestar u d-molu, op. 30


Jean Sibelius: Noćni kas i izlazak sunca, op. 55


Claude Debussy: La MerSpektakularnu izvedbu Trećeg koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova priredio je gost - pijanist Aleksandar Madžar nastupivši u Majstorskom ciklusu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Christiana Knappa!

Djelo koje je steklo reputaciju jednog od najzahtjevnijih, ali i najzloglasnijih u standardnom klavirskom repertoaru, među ostali i zbog tehničke i ekspresivne dominacije solista u četrdesetak minuta trajanja, više od sto godina nakon nastanka uživa izuzetnu popularnost među publikom. Ne začuđuju ovacije koje je Aleksandar Madžar zaslužio nakon majstorskog tumačenja raskošne Rahmanjinovljeve partiture. Tražen na svjetskim koncertnim pozornicama, Aleksandar Madžar uz solističku njeguje i karijeru profesora na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu i Visokoj školi za glazbu i teatar u Bernu. I publika i kritika suglasni su u pohvalama tome umjetniku osobitog senzibiliteta u što se u punom sjaju mogla uvjeriti publika Majstorskog ciklusa. Burno odobravanje izmamilo je i dodatak: Etidu Claudea Debussya.

Simfoničarima je ravnao jedan od najistaknutijih mlađih dirigenata današnjice, hvaljen zbog svoje dinamičnosti i energije na podiju - Christian Knapp. Rođen u SAD-u, školovan u Europi, nastupa po cijelome svijetu i kao orkestralni i kao operni dirigent, pa osim uz ugledne svjetske orkestre nastupa i u Marijanskom teatru te Engleskoj nacionalnoj operi. Osim što je Simfonijski orkestar HRT-a predvodio u izvedbi središnje točke programa sa solistom, predstavio je i kod nas rjeđe izvođena djela velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa: Lemminkäinenov povratak iz Četiri Lemminkäinenove legende za koje se skladatelj nadahnuo finskim narodnim epom Kalevala, te simfonijsku pjesmu Noćni kas i izlazak sunca za koju je inspiraciju našao u prirodi.

Posebne zahtjeve pred članove Simfonijskog orkestra HRT-a postavila je sugestivna i blistava orkestracija 'triju simfonijskih skica' pod nazivom More (La Mer) Claudea Debussya koje osim što u tri stavka (Od zore do podneva na moru, Igra valova i Razgovor vjetra i mora) prizivaju skladateljevu opčinjenost morskim krajolikom, ukazuju i na druge aluzije – na slikarske uratke Engleza Williama Turnera i Japanca Hokusaija.


Snimku koncerta te razgovore s umjetnicima možete poslušati na  http://radio.hrt.hr/arhiva/majstorski-ciklus-simfonijskog-orkestra-hrt-a/631 do četvrtka, 2. svibnja.