Jazz orkestar HRT-a i Lela Kaplowitz u Zadru i Šibeniku

Srijeda, 24. travnja 2013. u 20.00
Hrvatsko narodno kazalište Šibenik

Četvrtak, 25. travnja 2013. u 20.00
Hrvatsko narodno kazalište Zadar


Lela Kaplowitz, vokal
Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigentJazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića i uz gošću Lelu Kaplowotz, svoj je  prepoznatljivi zvuk koji njeguje već šest i pol desetljeća, donio je  u Šibenik i Zadar.

Za predstavljanje tamošnjoj publici u ovoj slavljeničkoj sezoni, najprije u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a potom u zadarskom, članovi Jazz orkestra HRT-a oslučili su spojiti dva nedavna uspješna projekta kako bi na najbolji način prikazali novosti u hrvatskom jazz stvaralaštvu: suradnju na albumu With Every Breath Lele & Joea Kaplowitza, te program Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a.

With Every Breath je album autorskih skladbi renomirane hrvatske jazz vokalistice Lele Kaplowitz u aranžmanima njezina supruga, ujedno jazz pijanista Joea Kaplowitza, te u izdanju etikete Aquarius Records. Sjajnu suradnju s Jazz orkestrom  HRT-a i Sašom Nestorovićem, primijetio je i kritičar portala @CriticalJazz Brent Black, zapisavši među ostalim:

„Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije održava europski osjećaj, istovremeno dopuštajući Leli u Joeu Kaplowitzu priliku da pokažu svoje mnogostrane talente. Pijanist Joe Kaplowitz posjeduje tehničku vještinu i umjetničku nadarenost poput bilo kojeg pijanista ovdje na zapadu. Lela Kaplowitz ima izuzetan ton, odličan tajming i pjeva bez zadrške; sve u svemu prvoklasni album na vrhunskom nivou.”

U koncertnim izvedbama skladbi Lele Kaplowitz s tog albuma, poput Home, I Celebrate the Life, I Love Myself te Sisters, nakon promocije u Vip Clubu u Zagrebu krajem veljače, sada su uživali i Zadrani i Šibenčani.

Njihovim izvedbama pridružio se izbor s posljednjeg izdanja Novih skladbi za Jazz orkestar HRT-a – projekta kojim Orkestar već niz godina, putem natječaja, potiče stvaralaštvo za big band formaciju. Od dvadeset pet skladbi pristiglih na natječaj, za premijeru u Studiju Bajsić 20. ožujka, izabrano ih je dvanaest, a za Šibenik i Zadar, izbor je pao na ostvarenja Silvija Glojnarića (Jazz Opener Roots), Ryana Saranicha (Daybreak) te Marija Igreca i Dubravka Palanovića (Balrog od Morgula).
Organizacija:
HNK Šibenik
HNK Zadar