Jazz orkestar HRT-a i gošće obilježili Međunarodni dan jazza

Utorak, 30. travnja 2013. u 21 sat
Vip Club

Jazz orkestar HRT-a


Saša Nestorović, dirigent

Gošće:
Zdenka Kovačiček
Valerija Nikolovska
Lana Janjanin
Lela Kaplowitz
Jelena Balent
Maja Savić
Ines Tričković


Bobana Đorđević

Utorak, 30. travnja bio je dan za zaključak dviju manifestacija i obilježavanje važnog dana za jazz i glazbu: peti All Women Jazz festival Jazzarella, četvrti zagrebački Jazz Appreciation Month (ZG JAM) i Međunarodni dan jazza združili su se u jednom koncertu – nastupu Jazz orkestra HRT-a i osam gošći u Vip Clubu!


Neke od uglednih jazz vokalistica koje su nastupile tijekom festivala Jazzarella pridružile su se Jazz orkestru HRT-a u završnici, a zahvaljujući udruzi za promicanje jazz glazbe i kulture JAZZart to je ujedno bila i završnica ZG JAM-a – mjeseca posvećenog jazz glazbi i poticanju jazz stvaralaštva na našoj sceni, za što je inicijativa krenula s priznatih institucija iz SAD-a.

Međunarodni dana jazza obilježava se od prošle godine u više od trideset zemalja širom svijeta. Odluka o proglašavanju 30. travnja svjetskim praznikom jazza donesena je na Općoj skupštini UNESCO-a u studenom 2011. godine, na poticaj američkog pijanista Herbieja Hancocka, koji je nedugo prije proglašen UNESCO-vim ambasadorom dobre volje. Uz slogan „dati jazzu ono što zaslužuje“, bio je to ujedno jedan od prvih velikih projekata Herbiea Hancocka otkako je dobio tu počasnu titulu.

Poruku jazza kako svi možemo govoriti istim jezikom, a da ne izgovorimo ni riječ, u Zagrebu su na 30. travnja, uz Jazz orkestar HRT-a i dirigenta Sašu Nestorovića,odaslale vrsne vokalne umjetnice: Zdenka Kovačiček, Valerija Nikolovska, Lana Janjanin, Lela Kaplowitz, Jelena Balent, Maja Savić, Ines Tričković i Bobana Đorđević.