Večer franjevačkih skladatelja na Festivalu Sv. Marka

Petak, 3. svibnja u 19.30


Crkva Sv. Marka

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a


Vladimir Kranjčević, dirigent

Solisti:


Ivana Garaj Korpar, sopran


Monika Cerovčec, sopran


Martina Borse, alt


Marko Pletikosa, tenor


Mladen Klepo, bas


Pavao Mašić, orgulje


Solisti baleta ZGK Komedija

Program:


Fortunat Pintarić, Kamilo Kolb, Miroslav Grđan, Sebastijan Golenić


Nakon Slavonskog Broda gdje su 3. listopada prošle godine u povodu blagdana Sv. Franje Asiškog predstavili stvaralaštvo franjevačkih skladatelja pod vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a odabrana djela izveli su i u Zagrebu – u sklopu 15. Festivala Sv. Marka.

Projekt je zaživio upravo zahvaljujući istraživanjima maestra Kranjčevića koji je u zagrebačkoj crkvi Sv. Marka predvodio nastup Zbora i Simfonijskog orkestar HRT-a, te solista Ivane Garaj Korpar, Monike Cerovčec, Martine Borse, Marka Pletikose i Mladena Klepe, te orguljaša Pavla Mašića.

Na rasporedu su bila djela skladatelja franjevaca u rasponu od 19. stoljeća do danas, i to u različitim zvukovnim kombinacijama, od zbora a cappella i u pratnji orgulja do zajedništva s orkestrom, te samo instrumentalna:

Ja vjerujem, ja se ufam Fortunata Pintarića (1798. - 1867.) orguljaša i skladatelja koji je službovao u Zagrebu, Varaždinu, Virovitici i Koprivnici gdje je bio gvardijan samostana; Hvalite gospoda, Neporočna si i Križni put Kamila Kolba (1887. - 1965.) koji je veći dio života proveo u Virovitici te napisao preko tisuću djela, Coram Sanctissimo i Magnificabitur Miroslava Grđana (1915. - 1945.) vrsnog orguljaša koji je glazbeno obrazovanje stjecao u Metzu i u Zagrebu kod Mila Cipre, Franje Dugana i drugih, te Psalam 63 i Slava Sebastijana Golenića, današnjeg gvardijana franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

Osobitost i svojevrsni vrhunac koncerta bila je glazbeno-scenska izvedba instrumentalnog Križnog puta Kamila Kolba u koreografiji Ljiljane Gvozdenović. Plesno-glumački doprinos koncertu dali su solisti Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Organizacija: Festival Sv. Marka (http://www.festivalsvmarka.hr)