Zbor HRT-a, Jazz orkestar HRT-a i Revijski orkestar HRT-a laureati ovogodišnjeg Porina

Subota, 11. svibnja u 21 sat


Dvorana Centra Zamet, Rijeka

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj 20. dodjeli Diskografske nagrade Porin koja se održala u riječkoj dvorani Centra Zamet uz izravni prijenos na 1. programu HTV-a i 2. programu HR-a, projekti Zbora HRT-a, Jazz orkestra HRT-a, te Revijskog orkestra HRT-a osvojili su ukupno sedam Porina.

Zbor HRT-a osvojio je tri Porina, i to za tri od četiri kategorije u kojima je bio nominiran za album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni: za najbolji album klasične glazbe, najbolju izvedbu klasične glazbe (skladba Ego sum qui sum Julija Skjavetića) i najbolju snimku albuma klasične glazbe. Nagrade su na dodjeli preuzeli šef-dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić, producenti albuma Pero Mihojević i Želimir Panić, te ton-majstor Božidar Pandurić.

CD Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni Zbora HRT-a i Tončija Bilića, u izdanju HRT-a i Cantusa vrijedno je i jedinstveno izdanje na kojem je prvi put  kod nas zaživjela sprega muzikologije i izvodilaštva, znanstvenog istraživačkog rada i profesionalne izvedbene prakse. Projekt posvećen renesansnoj vokalnoj polifonoj glazbi i glazbi ranog baroka, nastaloj na  istočnoj, hrvatskoj obali Jadrana zaživio je još u sezoni 2008./2009. na inicijativu maestra Tončija Bilića i muzikologa Ennija Stipčevića, a sada je, zaživjevši i kao zvučni zapis, ovjenčan i nagradama struke.

Zbor HRT-a je i nastupio u glavnom programu dodjele nagrade izvevši pod ravnanjem Tončija Bilića, dvije skladbe s nagrađenog CD-a: Sanctus te Ego sum qui sum Julija Skjavetića.

Podsjetimo, album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni bio je nominiran i u kategoriji najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a Zbor je bio nominiran i na području duhovne glazbe, u kategoriji najbolji album, za Hrvatsku božićnu priču.


Laureati ovogodišnjeg Porina su i Jazz orkestar HRT-a, te Revijski orkestar HRT-a. Zahvaljujući suradnji s Matijom Dedićem i Silvijem Glojnarićem, ujedno i producentima uz Igora Geržinu, na albumu Family, Jazz orkestar HRT-a, dakako uz Matiju Dedića, dobio je dva Porina: za najbolji album jazz glazbe i za najbolju izvedbu jazz glazbe za skladbu Family s istoimenog albuma.

Revijski je pak orkestar u suradnji s Radojkom Šverko na albumu Still Standing čiji je glazbeni producent Saša Wozdecky, osvojio Porina u kategoriji najbolji koncertni album, a Radojka Šverko je za izvedbu skladbe You Are So Beautiful s istog albuma dobila nagradu u kategoriji najbolja ženska vokalna izvedba.


Za realizaciju snimki svih albuma zaslužan je Hrvatski radio.