A cappella glazba američkih skladatelja na Jordanovcu

Nedjelja, 12. svibnja u 19.30


Župna crkva Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110

Zbor HRT-a


Robert Homen, dirigent

Aaron Copland:


Četiri moteta za zbor a cappella


Help Us O Lord


Thou, o Jehovah, Abideth Forever


Have Mercy On Us, O My Lord


Sing Ye Praises To Our King


Morten Lauridsen:


O Magnum mysterium


Ubi caritas et amor


Ave Maria

Dan nakon osvajanja triju Porina na ovogodišnjoj 20. dodjeli Diskografske nagrade Porin u Rijeci za album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni, Zbor HRT-a nastupio je u crkvi u kojoj je, djelom, album i sniman - Župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina. No, na programu je bio novi repertoar, a cappella djela američkih skladatelja Aarona Coplanda i Mortena Lauridsena koji je Zbor pripremio s dirigentom Robertom Homenom

Dio tog programa moći će se čuti i u ciklusu Sfumato, pa svi oni koji su propustili koncert na Jordanovcu, u jednoj od akustički najatraktivnijih zagrebačkih crkava, mogu doći u Muzej Mimara u utorak, 14. svibnja u 20 sati.

Zbor HRT-a i maestro Robert Homen, dugogodišnji zborovođa u Operi zagrebačkog HNK, a od 2006. godine i dirigent iste Opere, predstavili su zborske skladbe dvojce sunarodnjaka različitih pristupa vokalnom stvaralaštvu.

Aaron Copland (1900. - 1990.) skladatelj je koji se u američkoj povijesti glazbe ističe ne samo izuzetno dugovječnom karijerom nego i izrazito američkim stilom i svestranošću. Kao student Nadie Boulanger u Parizu, morao je baratati tradicionalnim formama, među kojima je i motet. Napisavši 1921. Četiri moteta, uglazbio je biblijski tekst, primijetivši kasnije kako ta djela odražavaju određen utjecaj Modesta Petroviča Musorgskog kojemu se divio te kako tu još uvijek nije razvio svoj stil.


 
Coplandov sunarodnjak, ali predstavnik suvremenog vokalnog izričaja, Morten Lauridsen (1943.) nositelj je američke Nacionalne medalje za umjetnost i profesor kompozicije na Sveučilištu Južne Kalifornije te je nekoliko puta nominiran za Grammy. Njegova tri sakralna moteta na latinske stihove redovito su na programima uglednih svjetskih ansambala, a sada ih na svoj uvrstio i Zbor HRT-a.