Tri Porina albumu "Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni" Zbora HRT-a

Subota, 11. svibnja u 21 sat


Dvorana Centra Zamet, Rijeka

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj 20. dodjeli Diskografske nagrade Porin koja se održala u riječkoj dvorani Centra Zamet uz izravni prijenos na 1. programu HTV-a, u kategorijama klasične glazbe slavio je Zbor HRT-a.

Zbor HRT-a
osvojio je tri Porina, i to za tri od četiri kategorije u kojima je bio nominiran za album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni: za najbolji album klasične glazbe, najbolju izvedbu klasične glazbe (skladba Ego sum qui sum Julija Skjavetića) i najbolju snimku albuma klasične glazbe. Nagrade su na dodjeli preuzeli šef-dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić, producenti albuma Pero Mihojević i Želimir Panić, te ton-majstor Božidar Pandurić.

CD Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni Zbora HRT-a i Tončija Bilića, u izdanju HRT-a i Cantusa vrijedno je i jedinstveno izdanje na kojem je prvi put  kod nas zaživjela sprega muzikologije i izvodilaštva, znanstvenog istraživačkog rada i profesionalne izvedbene prakse. Projekt posvećen renesansnoj vokalnoj polifonoj glazbi i glazbi ranog baroka, nastaloj na  istočnoj, hrvatskoj obali Jadrana zaživio je još u sezoni 2008./2009. na inicijativu maestra Tončija Bilića i muzikologa Ennija Stipčevića, a sada je, zaživjevši i kao zvučni zapis, ovjenčan i nagradama struke.

Zbor HRT-a je i nastupio u glavnom programu dodjele nagrade izvevši pod ravnanjem Tončija Bilića, dvije skladbe s nagrađenog CD-a: Sanctus te Ego sum qui sum Julija Skjavetića.

Podsjetimo, album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni bio je nominiran i u kategoriji najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a Zbor je bio nominiran i na području duhovne glazbe, u kategoriji najbolji album, za Hrvatsku božićnu priču.