Simfonijski orkestar HRT-a otvorio 40. Majski muzički memorijal J. Š. Slavenski u Čakovcu

Utorak, 14. svibnja 2013. u 20 sati


Centar za kulturu Čakovec
40. MAJSKI MUZIČKI MEMORIJAL  J. Š. SLAVENSKI

Simfonijski orkestar HRT-a


Alan Bjelinski, dirigent


Filip Merčep, marimba

Wolfgang Amadeus Mozart: 40. simfonija u g -molu, KV. 550


Josip Štolcer Slavenski: Nokturno


Igor Lešnik: Water sculpture, za marimbu i gudače (praizvedba)


Sergej Prokofjev: 1. simfonija u D-duru, op. 25, „Klasična“Ovogodišnji, jubilarni 40. Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski otvorio je Simfonijski orkestar HRT-a nastupivši u Centru za kulturu Čakovec pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog.

Manifestacija posvećena našem velikanu, skladatelju koji je u svojemu bogatom opusu uvelike očuvao i revitalizirao narodni idiom, Josipu Štolceru Slavenskom (1896. – 1955.) ove godine se održava od 14. do 16. svibnja, a otvorena je programom koji je uz repertoarne bisere – glasovitu 40. simfoniju u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756. – 1791.) te 1. simfoniju, poznatiju kao Klasična Sergeja Prokofjeva (1891. – 1953.) posjetiteljima predstavio i novo djelo našeg udaraljkaša i skladatelja Igora Lešnika, te dakako glazbu samog  J. Š. Slavenskog.

Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Bjelinski odlučili su se za Nokturno, raskošno orkestrirano djelo Slavenskog osobito sugestivnog ozračja, dovršeno 1920. godine.

Osobitost koncerta bila je i premijera skladbe Water Sculptures Igora Lešnika (1956.), glazbenika  koji slovi kao jedan od vodećih europskih udaraljkaša i autora glazbe za udaraljke. Uz to je i utemeljitelj studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te dugogodišnji suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a. Njegovo novo djelo, Water Sculpture za marimbu i gudače, praizveo je kao solist na marimbi, uz članove Simfonijskog orkestra HRT-a, naš istaknuti, mladi i traženi, višestruko nagrađivani udaraljkaš Filip Merčep koji je tom prigodom dobio još dvije nagrade: Yamaha Music Foundation of Europe dodijelio mu je jednokratnu novčanu nagradu, a grupacija Euro-Unit uz Yamahu, dodijelila mu je plaketu kao najboljem talentiranom mladom glazbeniku u ovoj godini.

Organizacija: Centar za kulturu Čakovec