Autorski koncert Luke Žužića i Andreasa Marinella uz Jazz orkestar HRT-a

Srijeda, 22. svibnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT


Jazz orkestar HRT-a
Luka Žužić, solist i dirigent

Andreas Marinello, solist i dirigent


Autorski koncert Luke Žužića i Andreasa Marinella zauzima posebno mjesto u koncertnoj sezoni Jazz orkestra HRT-a, ali i u nedavnoj povijesti ansambla, jer su gostujući glazbenici - skladatelji, aranžeri, dirigenti i solisti, Luka Žužić i Andreas Marinello - svakako najmlađi glazbenici koji su se posljednjih godina prihvatili izazova suradnje s takvim profesionalnim ansamblom, prezentirajući svoj rad na cjelovečernjem nastupu u svim spomenutim ulogama.

Iz niza imena mlađih jazz glazbenika, školovanih na uglednim inozemnim jazz učilištima, s kojima je Jazz orkestar HRT-a posljednjih godina intenzivirao suradnju u sklopu projekata kao što su Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, album U sredi našeg sela, album Djetešce nam se rodilo, autorski koncert Željka Kovačevića... svakako su se izdvojili Luka Žužić i Andreas Marinello. Dakako, njihova sviračka suradnja s Orkestrom mnogo je dulja; Luka Žužić postao je redoviti član orkestra. No kvalitativna težina skladateljsko-aranžerske aktivnosti u slučaju Žužića i Marinella postaje činjenica koju je nemoguće zaobići i zanemariti. Tako je i nastala ideja da održe prvi samostalni autorski koncert na kojemu će prezentirati svoje ideje, koje dobrim dijelom obilježavaju nova skladateljska strujanja na domaćoj glazbenoj sceni, ali koja svojom vrijednošću idu u korak sa zbivanjima na živopisnoj suvremenoj jazz sceni općenito.

Prvi dio koncerta pripao je Luki Žužiću (1986.), diplomiranom pijanistu i jazz trombonistu, školovanom na akademijama u Rijeci odnosno Zagrebu i Grazu. Kao član Jazz orkestra HGM-a, suradnik Jazz orkestra HRT-a, te brojnih manjih sastava i vrhunskih svjetskih jazz glazbenika  nastupa širom svijeta. Jednako je aktivan i kao autor i aranžer, pa ćemo uz njegove aranžerske doprinose tradicijskim napjevima Sako leto ima nekaj novega i Vehni, vehni fijolica, skladbi Epitaf Boška Petrovića i Lamento Zdenka Runjića, čuti i njegov autorski rukopis u skladbi Changes.

Drugi dio koncertnog programa obilježit će skladateljski i aranžerski rad Andreasa Marinella (1983.), glazbenika također školovanog, za jazz saksofon, na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, te u Kölnu, ali i za klasični saksofon na Akademiji za dramske i klasične umjetnosti u Beču. I on je, kao član Jazz orkestra HGM-a i brojnih manjih sastava, te suradnik, među ostalim Jazz orkstra HRT-a i niza svjetskih jazz majstora prošao brojne domaće i svjetske pozornice. Njegovim skladbama Unbearable Simpleness Incined Plane pridružit će se aranžman naše tradicijske Čula jesam, te skladbi Prvom gradu Željka Kovačevića i Let Down Radioheada.

Svoje nastupe, uz kolege iz Jazz orkestra HRT-a, zamišljene kao predstavljanje generacije koja dolazi, Luka Žužić i Andreas Marinello dodatno su obogatili i svojim solističkim kreacijama.