Hrvatska vokalna lirika za kraj ovosezonskog ciklusa Sfumato Zbora HRT-a

Utorak, 11. lipnja 2013. u 20 sati


Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Za kraj ovosezonskog ciklusa Sfumato, Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić, posegnuli su u hrvatsku vokalnu liriku i pružili uvid u zborsko stvaralaštvo naših autora u rasponu od polovice 19. stoljeća do kraja prošloga stoljeća.

Prije početka ovog zaključnog programa ove sezone, maestro Bilić najavio je i sljedeću, 15. sezonu ciklusa Sfumato, koja uz atraktivne programe i gostujuće dirigente nudi i spoj s ciklusom Kanconijer (umjesto dosadašnjeg ciklusa Sfumato plus) koji donosi koncerte Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Pretplatnike stoga očekuje ukupno dvanaest koncerata: sedam u ciklusu Sfumato i pet u ciklusu Kanconijer.

S koliko raznolikosti nadahnuća, invencije i poticaja svoje okoline i vremena su zborskom stvaralaštvu prilazili naši autori, prisutnima je u akustički i arhitektonski sugestivnim prostorima foajea Muzeja Mimara, Zbor HRT-a pokazao je prisutnima vodeći ih kroz svojevrstan presjek hrvatskog vokalnog stvaralaštva u posljednjih 170 godina. Maestro Bilić i Zbor HRT-a odlučili su se za neke od najupečatljivijih ostvarenja naših autora, od Madrigala Ivana Zajca, nastalih za vrijeme skladateljeva studija u Milanu između 1850. i 1855. koje zauzimaju istaknuto mjesto u Zajčevu opusu, preko uplitanja tradicije, prije svega melosa Istre i Hrvatskog primorja te poezije u tužaljci Ćaće moj (1833.) Ivana Matetića Ronjgova, suvremenog pristupa tradiciji i pjesništvu u uglazbljenjima stihova Vladimira Nazora Galeotova pesan (1976.) i Seh duš dan (1983.) Igora Kuljerića, nacionalno angažiranih stihova Nazorove Zvonimirove lađe u uglazbljenju Jakova Gotovca (1952.) i tretiranja folklornih motiva u razigranim Varijacijama na narodnu temu Slavka Zlatića, do suvremenih izraza kao što je apstraktno tretiranje glasa u skladbi Ubu iz 1985. Marka Ruždjaka.

U zahtjevnim kombinacijama mješovitog zbora HRT-a, kao solistice su se istakle mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i Nina Cossetto za  klavirom, i to uz ženski dio Zbora HRT-a u Zlatićevim Varijacijama na narodnu temu, te sopranistica Ivana Garaj Korpar, uz Martinu Gojčetu Silić u tužaljci Ćaće moj Ivana Matetića Ronjgova.

Snimku koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/slusaonica do utorka, 18. lipnja.