Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a predstavili hrvatsku glazbu Europi

Ponedjeljak, 24. lipnja 2013. u 19.00


Concert Noble


Bruxelles

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a


Tonči Bilić, dirigent

Noel Šuran, Zoran Karlić - istarska tradicijska glazbala


Vlatka Hlišć, Sandra Sekula - članice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
Joško Ćaleta - animacija izvedbi tradicijske glazbe

Na inicijativu Hrvatske radiotelevizije, uoči Dana državnosti i samo tjedan dana prije ulaska u Europsku uniju, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića predstavili su hrvatsku glazbu Europi u samom njezinom središtu – Europskoj četvrti grada Bruxellesa. Nastupivši u prestižnom prostoru dvorane Concert Noble, brojnim visokim uzvanicima i državnom dužnosnicima predstavili su hrvatsku kulturu i hrvatsku glazbenu baštinu u posebnom odnosu s europskom, izabravši koncepciju programa s karakterističnim fragmentima kao simbolima općih mjesta hrvatske glazbene baštine koja ukazuju na posebnosti ovih prostora, ali i suživot sa širim, europskim tekovinama.

U jedinstvenom spoju naše tradicijske umjetničke glazbe, koji su prisutnima približili voditelji Barbara Kolar i Željko Tomac, te kojem su prethodile himne Belgije i Hrvatske, mogli su se čuti ulomci iz opere Porin Vatroslava Lisinskog (Uvertira i Zbor Hrvatica), finale 104. simfonije Josepha Haydna uz napjev Oj Jelena, Jelena, stavak Andante iz 3. simfonije Luke Sorkočevića, Ubu Marka Ruždjaka, Poskočica iz Istarske suite Natka Devčića, stavak Svet iz Glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića, Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, kao i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, ojkanje te dalmatinska klapska pjesma – upisane na reprezentativnu listu UNESCO-ve nematerijalne baštine.

O važnosti te izuzetne i ekskluzivne prigode kojom je zaključeno cjelodnevno predstavljanje Hrvatske u Europi, započeto u 12 sati postavljanjem makete zagrebačke crkve Svetog Marka u parku Mini Europa u Bruxellesu, svjedoči i pokroviteljstvo belgijskog kralja Alberta II. te princa prijestolonasljednika Philippa i princeza Mathilde koji su i nazočili koncertu, kao i predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, koji, također kao pokrovitelj koncerta, nije krio zadovoljstvo ostvarenim:

''Izvedbe su bile izvrsne, kao i odabir skladbi. Isto tako i koncept kombiniranja izvorne narodne i umjetničke glazbe je pokazao svo bogatstvo i kreativnost hrvatske glazbe i hrvatskih glazbenika. Mislim da je bilo odlično. Da je bilo još toga za pokazati, sigurno, ali koncert je trajao samo sat vremena; mogao je i satima, hrvatska glazbena baština je zaista bogata. Pokazali smo večeras da Hrvatska ulazi u Europsku uniju ne samo zato da bi sudjelovala u zajedničkom tržištu, zajedničkom gospodarstvu, da bi zajedno rješavali probleme, nego i zato da europskom kulturnom prostoru doprinese. A da imamo što doprinijeti čulo se večeras.“

To su prepoznali i članovi belgijske kraljevske obitelji koji su predsjedniku prenijeli svoje dojmove:

„Bili su vrlo zadovoljni, pa rekao bih možda i iznenađeni ljepotom, posebice naše izvorne folklorne glazbe, i naravno, onda i kvalitetom izvedbe ostalih sjajnih hrvatskih djela.“

Jedinstvena prigoda – primanje Hrvatske u Europsku uniju – okupila je niz uglednika; bili su tu, uz ostale, i glavni pregovarač za pristupanje Republike Hrvatske u EU Vladimir Drobnjak, prvi hrvatski diplomatski predstavnik u Europskim institucijama barun Janko Vraniczany Dobrinović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, te veleposlanik Republike Hrvatske u Belgiji Mario Nobilo koji je naglasio važnost upravo ovakvog predstavljanja Europi u Bruxellesu:

„Htio bih reći da se danas Hrvatska u ovom gradu prezentira na jedan moderan način. Od zastave na Atomiumu, Mini Europe, proslave tamo, vatrometa, multimedijske prezentacije ispred Europskog parlamenta, da bi današnji dan završili s ovim koncertom i prijemom nakon njega. Koncert pruža jedan presjek, kolaž kroz glazbu u Hrvata i mislim da je to dobar ulaz Hrvatske u jedno visoko društvo da tako kažem, sa svom kulturom, svom glazbom, snagom svoje kulturne baštine. Mi smo to što zvukom, što slikom, što izričajem druge vrste ovom gradu lijepo prezentirali. Mislim da je ovaj grad danas toliko obilježen hrvatskim simbolima, hrvatskom prisutnošću, da ulazimo u Europu na jedan suvremena način, bez velikih fešta, derneka – jednostavno pokazujemo ono najljepše od Hrvatske. To nam je potrebno zato što je u mnogim glavama još uvijek imidž našeg prostora ratni, odnosno nosi određene negativne konotacije, a Hrvatska se trudi da pokaže svoje lijepo lice koje ima i koje je dražesno.“

Poznavatelj, među ostalim, i običaja belgijske kraljevske obitelji veleposlanik Nobilo ukazao je i na posebnost dolaska princa Philippa i princeze Mathilde na koncert Zbora i Simfonijskog  orkestra HRT-a:

„Oni se vrlo rijetko odazivaju, to nije u njihovom uobičajenom protokolu, no hrvatska ulazi jednom u Europsku uniju. Kraljevska obitelj je velik prijatelj i obožavatelj Hrvatske i hrvatskih ljepota i napravili su nam tu izuzetnu čast i gestu što je naravno cijelom koncertu podiglo vidljivost ne samo protokolarno nego i u svakom drugom  pogledu.“

Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije već desetljećima djeluju kao čuvari i promotori nacionalne glazbene baštine, a ovom prigodom, pridružili su im se i majstori naše tradicijske glazbe. Uz maestra Tončija Bilića koji je predvodio umjetnički dio, u ime HRT-a kao nositelja projekta, u Bruxellesu su ih predvodili i rukovoditeljica RJ Glazba Ivana Kocelj, ravnateljica PJ Produkcija Marija Nemčić, te glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je također iskazao zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom:

„Sve ono što čovjek dugo  planira i očekuje, ono što pri tome prođe, ovisi i o motivaciji; na kraju se ovaj koncert dogodio iz nekog inata, iz neke volje da pokažemo što možemo. Tek posljednja tri mjeseca i Zbor i Orkestar su intenzivno radili na tome, i baš sam ponosan što sam glavni ravnatelj tim ljudima večeras.Ja sam proveo zadnjih desetak, petnaest godina ovdje u Bruxellesu lobirajući i radeći razne poslove i nekako smo svi iščekivali taj trenutak ulaska u EU. Ne mogu reći da sam posebno očekivao da će Hrvatska radiotelevizija biti ta, ali činjenica da smo mi na neki način simbolično pokazali da otvaramo vrata i da Hrvatska kroz ta vrata ulazi, meni osobno imponira kao glavnom ravnatelju i drago mi je što sam imao čast biti tu u tom trenutku.

Mi sada preslagujemo kuću na razne načine. Nedostaje nam sredstava za sve one dobre, kvalitetne i ambiciozne projekte koje bi voljeli raditi, trošimo novce puno na same sebe, ne stignemo raditi programe kako treba. Pred nama je restrukturiranje i ja se nadam da ćemo u tom restrukturiranju uspjeti smanjiti naše operativne troškove i biti u stanju više sredstava davati za programske aktivnosti što uključuje onda i naše međunarodne aktivnosti.“

Uz HRT, potporu realizaciji nastupa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u Bruxellesu pružili su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb.


Prilog o nastupu Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a u Bruxellesu poslušajte u emisiji Kronotonika na HR 1, urednice Jane Haluze, na http://radio.hrt.hr/slusaonica/?q=kronotonika.