Dan državnosti uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a

Utorak, 25. lipnja 2013. u 20.00


Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a


Tonči Bilić, dirigent

Noel Šuran, Zoran Karlić - istarska tradicijska glazbala


Vlatka Hlišč, Sandra Sekula - članice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
Joško Ćaleta - animacija izvedbi tradicijske glazbe

Dan nakon predstavljanja hrvatske glazbe u Europi koncertom u dvorani Concert Noble u Bruxellesu, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, istim programom uveličali su obilježavanje Dana državnosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na svečanosti kojoj je domaćin bio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, uz brojne hrvatske političke, kulturne, gospodarske i druge uglednike, prije početka glazbenog dijela programa, zaslužnima su dodijeljena odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.

Uz izravni prijenos na prvom programu HTV-a i prvom programu Hrvatskoga radija, publika i slušatelji, kao i visoki uzvanici dan ranije u Bruxellesu, mogli su uživati u spoju naše umjetničke i tradicijske glazbene baštine: ulomcima iz opere Porin Vatroslava Lisinskog, finalu 104. simfonije Josepha Haydna uz u njemu citirani napjev Oj Jelena, Jelena, stavku Andante iz 3. simfonije Luke Sorkočevića, Poskočici iz Istarske suite Natka Devčića, stavku Svet iz Glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića, Završnom kolu iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, kao i u dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, ojkanju te dalmatinskoj klapskoj pjesmi.

Članovima Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića, i tom su se prigodom pridružili i majstori tradicijskih instrumenata i pjevanja.