Opera pod zvijezdama unatoč kiši

Subota, 6. srpnja 2013. u 21.30
ŠRC Šalata

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent

Solisti:
Valentina Fijačko, sopran
Kristina Kolar, sopran
Evelin Novak, sopran
Martina Zadro, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton
Ivica Čikeš, bas
Giorgio Surian, bas


Tradicionalni, dobrotvorni gala koncert Opera pod zvijezdama, ove godine održan pod kišom ili točnije, pod kišobranima, unatoč nestabilnim vremenskim prilikama, okupio je velik broj ljubitelja opere. Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, vrsni solisti te maestro Ivo Lipanović punih su sat vremena izvodili birane točke iz najglasovitijih opera dvaju slavljenika večeri – Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera.



Ove godine obilježava se i 100. godišnjica rođenja Petra Guberine, autora verbotonalnog sistema i utemeljitelja Poliklinike Suvag. Tim povodom HRT je u suradnji s Nacionalnom zakladom za potporu učeničkom i studentskom standardu, prihod od prodanih ulaznica za Operu pod zvijezdama namijenio rehabilitaciji  učenika i studenata oštećenog sluha i/ili govora, korisnika Poliklinke Suvag.



Nažalost, vremenske prilike nisu dopustile cjelovitu proslavu 200. rođendana dvaju velikana; izveden je prvi dio programa iz kojega je ipak izostao predviđeni Svadbeni zbor iz Wagnerova Lohengrina, no zato se čula glasovita Napitnica iz Verdijeve Traviate koja je, sa svim izvođačima, solistima među kojima su bili sopranistice Valentina Fijačko, Kristina Kolar, Evelin Novak i Martina Zadro; mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović; tenor Domagoj Dorotić; bariton Ljubomir Puškarić, basi Ivica Čikeš i Giorgio Surian, te ansamblom na  pozornici na dostojan način zaključila događaj.



Bilo je to dovoljno da i gledatelji u izravnom prijenosu na 1. programu HTV-a, kao i na snimci emitiranoj na 1. programu Hrvatskoga radija dan poslije, osjete posebno ozračje ovogodišnje slavljeničke, iako kišne, Opere pod zvijezdama – projekta koji je prije jedanaest godina kao idejni začetnik pokrenuo Dražen Siriščević:



„Ušli smo u drugo desetljeće Opere po zvijezdama, jako sam ponosan na to. Krenuli smo vrlo oprezno u sve to, nismo znali koliko dugo će potrajati. Doista možemo biti ponosni na jedanaest godina ovoga. Nažalost, koncert nije održan do kraja, ali ovo nije prva kiša koja nam se dogodila, a ja sam siguran da nije ni zadnja. Vjerujem da će ovaj projekt trajati jako dugo pa dopustimo vremenu da se koji put našali sa svima nama. Sretan sam, kakve su bile vremenske prognoze, da smo održali prvi dio, jer smo se bojali da neće biti ničega. Kao što se zna, postojala je mogućnost da se ide u Lisinski, ali bilo je dovoljno hrabrosti da se proba ovdje. Da smo išli u Lisinski, da, održali bi cijeli koncert, ali to ne bi bilo niti blizu ovoj atmosferi koja se dogodila ovdje na Šalati. Ja bih doista, od srca zahvalio ne samo umjetnicima, pjevačima. Zboru i orkestru, svima koji su radili na ovom projektu, nego i publici. Senzacionalno je da su tribine na Šalati bile pune, parter je bio gotovo pun, ljudi su došli unatoč tome što se očekivala kiša. Iako je kiša kontinuirano padala za gotovo cijelog koncerta, nisu napuštali mjesto i htjeli su da se nastavi. Nažalost, iz tehničkih razloga, zbog sigurnosti, moralo se prekinuti koncert. Bilo je veličanstveno, doista za sve ljubitelje opere i one koji će to tek postati - pokazalo se da je to bilo doista tako.“



Dio programa ovogodišnje Opere pod zvijezdama izvest će se i u Zadru, u utorak, 9. srpnja.